Ettevalmistus Bourges' on möödunud rahulikult ning tagasilöökideta. Uus Prado spordihall on hotellile nii lähedal, et sealt kulgetakse edasi-tagasi viis minutit jala, kurnamata mõttetult kohalikke bussijuhte. Muide, Prantsusmaa koondis jõudis Bourges'sse veel päev varem - kolmapäeval. Ka nemad võtavad treeningkogunemist ja eelseisvaid mänge tõsiselt.

Täna tehti trenn üpris varakult - 9-10.30. Kell 12.30 on lõuna, seejärel puhkus, kell 16.30 suupiste ning kell 18.15 jalutuskäik halli. Kohalikud on muuseas pisut rahulolematud, sest linna teises otsas peetakse samal ajal jalgpallis Prantsusmaa liigakarika kohtumine Bourges ja Le Mansi vahel. Ei ole sünkroniseeitud hästi asju, nagu meilgi tihti juhtub...

Lõunasöögi järel rääkisime põgusalt peatreeneri Jaanus Levkoiga. "Enne mängu ongi palju oletusi, me saime alles teada sedagi, et Sandrine Gruda vastastel ei mängi. Kindlasti tuleb meil mängu käigus vastu võtta palju kiireid otsuseid, ümber orienteeruda. Ja kui hästi me seda suudame ja võimelised oleme, eks sellest sõltubki palju."

Levkoi: "Siin Bourges's oleme pööranud tähelepanu põhioasjadele kaitsemängus - eeskätt kate-kattest mängule eri positsioonidel. Ning teiseks lihvisime rünnakut: põhifookuses oli ajastus. Rünnak justnagu on meil arusaadav ja toimib, aga põhiküsimus on ajastuses. Pisut on see siiani olnud nihkes. Tähelepanu oleme pööranud ka viskamisele, seda väga erinevates variantsioonides."

Varem saabumine hea otsus

Levkoi lisas, et päev tavapärasest varem kohale jõudmine oli tark otsus. "Tunne hakkab paranema, tajun seda endagi pealt. Olemisse hakkab särtsu tulema juba. Ning mis pole ka vähetähtis - oleme uute pallidega paremini hakanud ära harjuma - ühisliigas mängima ju Spaldinguga, siin Molteniga."

Eesti koondise üks uuemaid mängijaid, kevadel B-koondises debüteerinud Janett Perv(24), lausus Basket.ee-le, et naiskond on võitluseks valmis. "Atmosfäär viimastes trennides oli sõbralik ja sportlik. Oleme pööranud tähelepanu nüüd rohkem kaitsele, et see tööle saada. Juba Tallinnas saime viis-viie vastu rünnakupoolt kohendada, koostööd harjutada."

Perv lisas: "Kaitses kui räägitakse, siis usun, et probleeme ei teki. Rünnakupool selle baasil, mis ma trennis näen, tundub olukord samuti päris hea. See naiskond pole küll väga palju saanud koos olla, aga mängijad ei ole ju üksteise jaoks võõrad. Mis puutub tänasesse mängu aga konkreetsemalt, siis ega kaotada pole ju midagi. Suurt pinget pole mõtet endale võtta. Teravust tuleb mängus hoida."

Enda kohanemise kohta koondises märkis Perv: "Oleme ka Levkoiga sellest rääkinud ning mulle endale tundub, et olen sobitunud naiskonda päris hästi. Probleeme pole olnud. Minu roll on siin suuresti sarnane sellele, mis on klubis (1182 Tallinn). Eks see tähendab paljuski musta töö tegemist, kaitses rassimist - jõudu on ju korvi alla vaja..."

Rääkides veel selest, mis võiks olla Prantsusmaalt kaasa võtta hea "mälestus" või suveniir, tõdes Perv: "Loodetavasti on ka pärast tänast mängu tunne sama hea. Loomulikult, me analüüsime mängujärgselt oma vead, aga tähtis on, et saame siit tarkust-kogrmust ja positiivset emotsiooni, et minna hea tundega kodus Horvaatia vastu. Vaja on teravalt mängida, nagu juba ütlesin ning viia ellu neid asju, mida viimastes trennides oleme edukalt teinud."

Prantsusmaa jaoks on alustamine valikgrupist muidugi pettumus. Kuid nagu Fibaeurope oma B-alagrupi eelanalüüsis ütleb, on sellelgi omad plussid ning vaevalt et temperamentse peatreeneri Valerie Garnier' hoolealustel grupis mingeid suuri probleeme võiks tekkida.

Prantsusmaa nimekaim mängija jääb eemale

Probleemidest Prantsusmaa puhul vaid niipalju, et koosseisust puudub nende hetke nimekaim mängija, suvisesel EMil säranud ning Venemaal Jekaterinburgi UGMK naskonnas teeniv pildilolev Sandrine Gruda, keda vaevab valu vasaku jala tallas, mistõttu tal jääb vahele ka kolmapäevane mäng Amsterdamis Hollandiga - toim.). Kaotus kindlasti võõrustajatele, kuid mil määral see Eestit täna aitab, on küsitav. Gruda asemel kutsuti koondisse seni vaid ühe koondisemängu pidanud Laetitia Kamba (pildil paremal).

Euroliigasse kuuluva Bourges mängijaid on koondise tosinas koguni 12. Sestap pole ime, et hall on välja müüdud. Kohalike seas on suuresti ebajumala staatuses muidugi koondise mängujuht Celine Dumerc, kes ei pea paljuks ka eemalt sageli ja täpselt peale visata. Tema suur pilt ehib ka Prado spordihalli sissepääsu.

Eesti koondis hoiab madalat profiili. Nagu Levkoi ütleski prantslaste kohta: "Edurivi poolest jääme kõvasti alla. Oht on suur, et kaotame laua ning sellega koos ka korvialuse heitluse. Kui tõmmata mujalt appi, on Prantsusmaa sel tasemel võistkond, kes karistab koheselt ka eemalt ära. Meil peab jätkuma tarkust, samuti individuaalset meisterlikkust, et mitte mängujärge kaotada ja vastasele jalgu jääda. Ja muidugi. rünnakul peame korralikult õnestuma korvist kaugemalt."

Eesti koondis mänguks Prantsusmaaga:

Tagaliin: Heila Rosenfeldt, Pirgit Püü, Birgit Piibur, Marit Maaring, Mailis Pokk (kõik 1182 Tallinn), Kaia Kosk, Mirjam Nikolai (TLÜ), Merike Anderson (Castors Braine).

Eesliin: Janett Perv, Annika Köster, Laina Mesila-Kaarmann (1182), Maaja Bratka (Broni, ITA).