Võtsime ühendust Siim-Sanderi isa Priit Venega, kes klubi tegemistel lähemalt silma peal hoidnud, ning uurisime, millises seisus meeskond ja üleeilses kaotusmängus Peterburi Zeniidi vastu 27 punkti visanud Siim-Sander hetkel on.

Klubi tänavusest tasemest

"Selge on see, et eelmise aastaga, kui nad Eurocupil mängisid, ei ole midagi võrrelda. Eelarve on palju väiksem ning näiteks tsentri positsioon tänaseni sisuliselt täitmata. Ka klubi ise teatas hooaja hakul, et esindusmeeskonda ootab ees uus etapp, kus võimalused on väiksemad. Seetõttu teatati ka, et tulevik tuleb rajada noortele," ütleb endine Kaunase Žalgirise abitreener Priit Vene.

Kui Vana Maailma tippudega Nižni Novgorodi enam võrrelda ei saa, siis kas Euroliigas väikseima eelarvega tegutseva Siim-Sanderi eelmise koduklubi Žalgrisega kõrvutamine on mõistlikum? "Nad on praegu kindlasti maas ka Žalgirisest, leedukate erinevate liinide komplekteeritus on hoolimata üsna väiksest eelarvest korralikum kui Nižnil."

Kenny Boynton mängus Kaleviga.

Tagamängijatest ja eelkõige võimalikest mängujuhtidest

"Nižnil pole klassikalist mängujuhti, kes mängu organiseeriks ja - nagu mängujuhi sõnagi ütleb - juhiks. Praegune põhiline mängujuht, ameeriklane Kenny Boynton (keskmiselt 27 min ja 15 p mängus) kõrgel tasemel number ühe positsioonil veel välja ei vea. Meeskond ootab Maksim Grigorjevi (mullu Nižnis kindel põhimees 16 p mängus) vigastuspausilt naasmist ja seetõttu ka uut mängijat positsioonile ei otsita."

Ääremängijatest

"Positsioonid kaks, kolm ja neli ongi need, millega hetkel mängu tehakse. Siimu kõrval on äärel põhimees ameeriklane Deandre Kane, kes on viimastel hooaegadel tihti poole aasta pealt klubisid vahetanud. See pole hea märk. Aga nagu teame, on korvpallis kõige olulisemad ikkagi positsioonid üks ja viis. Ka Nižni hädad algavad mängujuhi ja pikkadega. Viimaseski mängus Peterburi Zeniidi vastu tegid tsentrid kiiresti viis viga täis ja Nižni suruti korvi all lihtsalt ära."

Deandre Kane mängus Kaleviga.

Keskmängijatest

"Korralikku tsentrit pole. Klubi võttis kuuajalisele testiperioodile ameeriklase Kervin Bristoli (2 mängu, 4 p mängus), kuid ta on paari mänguga juba näidanud, et pole loodetud tasemel. Tsentrite defitsiit on Euroopas märgatav. Kõik paremad pikad - nii eurooplased kui ameeriklased - mängivad NBA-s. Ja need, kes NBA-s üleliigseteks osutuvad, siirduvad NBA tütarliigasse või võetakse Kreeka, Türgi ja Hispaania liigasse. Nižni-sugused meeskonnad on alles neljas-viies valik nende jaoks.

Ainus õige number viis on meeskonnas 21-aastane Ilja Popov (14 min, 7 p), kelle peale loodab nii Nižni kui ka Venemaa korvpall laiemalt. Temas on ainet kõvasti, aga tal on veel mitu head aastat tippu jõudmiseks minna."

Nižni Novgorodi peatreener Arturs Štalbergs.

Peatreener Arturs Štalbergsist

"Ta on veel noor mees (32a) ja pole kunagi varem peatreener olnud (kaks eelmist hooaega oli Nižnis abitreener), mis paistab ka meeskonna ülesehitusest ja juhtimisest silma. Mõni kogenum meelitaks nendest samadest meestest ehk rohkem välja, aga lõplik tulemus selgub ikkagi hooaja lõpuks, nii et anname talle aega!"

Siim-Sander Venest

"Siimu mäng on läinud Nižnis tasapisi ülespoole. Eks see ole tema jaoks selline vaheaasta, kus tuleb end lahti mängida. Vahe Žalgirise-ajaga on ilmne - seal oli ta vahetusmees, Nižnisse osteti aga selgeks põhimeheks. Talle antakse rohkem eksimisruumi. Žalgirises oli probleem selles, et Siim pidi olema n-ö tagavaramees positsioonil neli, mis tähendas, et ta tegi ka treeningutel just koos pikkadega tihti harjutusi kaasa. Nižnis saab ta aga rohkem olla oma õigel positsioonil ehk kolme peal - näiteks Peterburi vastu juba kogu mängu -, kuigi pikkade nappudes tuleb veel vahel ka nelja peal mängida. On loomulik, et kui ta saab pidevalt teha rohkem positsioonile kolm omaseid harjutusi ja liigutusi, tuleb see ka mänguliselt kasuks."