Möödunud kevadel presidenditoolile asunud islandlane arutas Eesti alaliiduga erinevaid Euroopa korvpalli sõlmküsimusi ning tunnustas kohalikku korvpalliavalikkust: “Eesti on küll üks väiksemaid Euroopa riike, kuid on läbi ajaloo silma paistnud kõrgete tulemuste ning heade mängijatega. Viimastel aastatel on Eesti korvpalliliit üks aktiivsemaid erinevate FIBA Europe noortevõistluste korraldajaid. Samuti on tähelepanuväärne, et Eestist on pääsenud FIBA Europe Coaching Certificate programmi 8 treenerit, mis näitab treenerite õpihimu, kõrget taset ning alaliidu pühendumist tuleviku kindlustamisele.”

Olafur Rafnssoni ametiaja üheks esimeseks suureks muudatuseks oli A- ja B-divisjonide süsteemi kaotamine ning Euroopa meistrivõistlustele pääsevate võistkondade arvu suurendamine.

"Olen oma töös nii Islandi korvpalliliidus, olümpiakomitees kui FIBA Europe juhatuses rõhutanud püramiidi vajalikkust. Rohujuuretasandi ja tippspordi vahel peab olema otsene seos, et oleks tagatud jätkusuutlikkus. Mul on hea meel, et Eesti korvpallis on selles valdkonnas tehtud jõulisi pingutusi ning tänaseks tegelevad suurklubid ka järelkasvuga. Kahjuks leidub Euroopas veel küllalt palju klubisid ja riike, kus soovitakse tegeleda vaid "õite noppimisega”," lisas Rafnsson.

Eesti korvpalliliidu president Peep Aaviksoo ütles: “Rahvusvahelise alaliidu presidendi Eestis viibimine andis meile hea võimaluse rääkida Euroopa korvpallist ja Eesti omast selle sees.”

Juttu oli võistlussüsteemidest erinevatel tasanditel. “Alaliidu eesmärk on arendada mängijaid ja loomulikult on turniiridel tähtis osa selle eesmärgi täitmisel, kuid täna neelavad võistlustel osalemise kulud paljudel väiksemate riikide alaliitudel lõviosa noortekoondiste eelarvetest. Peame koos leidma mooduse, kuidas saaksime olemasolevaid vahendeid kasutada noorte ettevalmistuseks ning noorteklubide ja –treenerite toetuseks,” lisas Aaviksoo.

Kohtumisel räägiti veel klubikorvpalli tippsarjadest ning meie regioonis toimuvate turniiride kuulumisest ühtsesse süsteemi, erinevate tiitlivõistluste korraldamisest Eestis ja paljust muust.

Visiidi käigus külastas Rafnsson ka Tallinnas toimunud Sprite tänavakorvpalli etappi.