Avamängus olid eestlannad võõral väljakul 41:69 alla jäänud EM-hõbedale Prantsusmaale. Horvaatia pidi aga tunnistama Hollandi 76:67 paremust.

Audentese spordihallis peetud kohtumist alustas kodunaiskond ülimalt hästi, võites avaveerandi nelja silmaga ning minnes poolajale juba 35:27 eduseisul. Riietusruumist tulles pani eelmise EM-i 12. naiskond aga oma paremuse maksma, lastes eestlannadel 10 minutiga vaid 7 punkti visata ning vastates ise sellele 29 silmaga.

Seega juhtisid külalised enne viimast 10-minutilist perioodi 56:42 ja seda vahet Eestil tagasi teha ei lastudki. Lõpuks olid Horvaatia võidunumbrid 67:55.

Eesti parimana viskas täna 13 punkti Mirjam Nikolai. Lisaks jäi tema arvele 4 lauapalli ja 2 korvisöötu. Annika Kösteri nimele kogunes 12 silma, 3 lauapalli ja 1 resultatiivne sööt. Lõpuks viie veaga pingile taandunud Merike Anderson aitas tiimi täna 6 punkti, 1 lauapalli ja 1 korvisööduga. 6 punkti viskasid ka Pirgit Püü ja Laina Mesila-Kaarmann.

Võitjate resultatiivseimaks kerkis 21 punkti visanud Shavonte Zellous. Iva Ciglar toetas teda 14, Marija Rezan 11 silmaga.

Enne mängu:

Laupäeval, 21. novembril alustas naiste koondis uut kvalifikatsioonitsüklit Bourges's Prantsusmaa vastu kaotusega 41:69. Kaitses mängiti suurepäraselt, rünnakul jäädi maailma tippu kuuluva ning suvel EMil hõbedale tulnud prantslannade vastu hätta. Kuid täna on uus mäng ning vastane mitte nii võimas. Kuidas leida enda ründemäng, - joonis ja –ajastus?

On tõenäoline, et Levkoi teeb koosseisus vähemalt ühe muutuse, lülitades tosinasse Saksmaaalt kohale saabunud Liisi Sokmani. "Treeningutel on näidanud end väga heast küljest, aga eks mäng on sootuks teine olukord, EM-mäng seda enam. Kahjuks pole meil proovimisruumi, et katsetada kontrollmängus.“ (käivad läbirääkimised, et talvise EM-kvalifikatsiooni-„akna“ eel saaks Eesti pidada kontrollmängu Soome koondisega – toim.).

Levkoi lisas: "Ei häbene öelda, et meie eesmärgiks on võita nii Hollandit kui Horvaatiat. Siiski peame jääma realistideks. Ühel päeval võib õnnestuda neist jagu saada, teisel päeval mitte. Homme lähme Horvaatia vastu kindlasti võidu peale välja. Selle võid küll kirja panna, et trennis oli meeleolu nii võitluslik, et seda oli lust vaadata. Suhtumine oli mängijail selline, et veri ninast välja, nagu venelased ütlevad..."

Horvaatia, nagu oleme kirjutanud, on suvise EMi 12. naiskond. Ning seda näljasem, et mõneti ootamatult kaotati laupäeval võõrsil Hollandile 67:76. Naiskonnale, keda eelmises tsüklis Eesti suutis võita, kuid keda praegu kindlasti tuleb tugevamaks pidada kui toona.

Eesti koondise mängust Bourges’ maailma absoluutse tippriigi Prantsusmaaga jäid kahetised tunded. Nii tugev vastane ei ole võibolla parim mõõdupuu. Kuna Bulgaaria kaotas samal ajal Venemaale 33, Saksamaa Serbiale 43 ja Šveits Kreekale 37 punktiga, kas see tähendab siis kohe, et Eesti on Bulgaariast, Šveitsist ja Saksamaast tugevam. Ei pruugi olla. Horvaatia ja Holland on Eestile kindlasti sobivamaks indikaatoriks.

Eesti koondist tervikuna vaadeldes tuleb kindlasti kiita kõiki kaitsetööd. Eraldi vaadeldes ja võttes aluseks rünnaku, tuleb tunnistada, et vaid Mailis Pokk suutis leida viskekohad ja need visked ka edukalt realiseerida. Kindlasti on mängijaid, kellelt nüüd ja täna ootaks rohkemat kui Prantsusmaal, eriti muidugi rünnaku osas. Kaitse on eduks hea alus, aga keegi peab punktid ka ära tooma.

Nagu peatreener Levkoi, videot kerinud abitreener Timo Oja ja mõni mängijagi järgmisel päeval tõdes, oli Bourges’s üheks probleemiks rünnaku, liikumiste ja visete ajastus. Ka valdas alguses naisi väike viskekramp - seda paljuski vabadelt positsioonidelt, mis omajagu mööda kukkusid. Kas tänaseks on värin esimesest ehmatusest vaibunud? Peaks olema!

Igatahes on EM-kvalifikatsiooniturniiri alanud põnevalt. Nii alistas Läti naabrite duelis kodus Leedu 65:62; need naiskonnad olid EMil vastavalt 13. ja 8. Poola (EMi 18.) aga suutis kodus võita Valgevenet (EMi 4.) 65:56, olles viimasel veerandil parem koguni 19:1. Ses kohtumises mõistis õigust ka Mart Uuehendrik.