Aeg läheb märkamatult ja kiiresti, elu on üürike. Tamma 70-ndki tuli nii äkitselt, et kohe sunnib mõtlema... Alles oli, kui ta 40-50-sena sealsamas Kalevi halli "korvpallipühamus" aktiivselt noori treenis, seejärel vapralt "Kalevi" Spordihallis mängudel naerusui oma kohviku õllekraani taga Tarkade Klubi juhatas...

Nooremad, kes Tammat näinud pole, võivad kätte võtta Mihkel Tiksi "Korvpalliromaani" ning nad tunnevad Tamma ära Aleksander Karrelli tegelaskujus. Ehkki - Tamma ise sest kirjutisest suuremat ei arvanud. Ka oli Tammiste koos Jaak Salumetsaga üks põhilisi ajaloolise USA-võidu arhitekte 1970 a augustis.

Aga jah, vaatame algusesse tagasi. Aleksei Tammiste sündis Türil 29. juulil 1946, kasvu oli tal meheeas 186 cm. Üsna kohe viis elutee ta Tartusse; Lõpetas 1978 a Tartu Kärberi-nim kutsekeskkooli ja õppis 1979-80 TPedI-s kehakultuuri. Harrastas noorteklassis tennist, võrkpalli ja kergejõustikku (isiklik rekord kõrgushüppes 1.85). Korvpallitreeninguid alustas August Sokuõpilasena, treenis ka Harri Russaku juhendamisel, kuulus Eesti noortekoondisse, tippmängijaks kasvas Ilmar Kullamiõpilasena.

Kuulus vaheaegadega 1966, 1968, 1970-71 ja 1974 NSVLiidu koondisse, tuli 1971 a ka Saksamaal Euroopa meistriks. Võitis 1967 NL-i rahvaste spartakiaadil (ühtlasi NL-i mv-d) hõbeda ja 1971 pronksi. Sai NL-i mv-tel seitsmel korral 4.-6. koha. Tulnud 1967-79kümnel korral Eesti meistriks, lõpetas karjääri Harju KEKi mängijana 80ndatel. Saanud arvukalt parima mängija eriauhindu. Kokkuvõttes: mängis 1965-78 Eesti koondises ja Kalevi esindusmeeskonnas.

1980ndate keskel asus tööle laste ja noortega (OSK), 1990-95 töötas Soomes Helsingi, Vantaa ja Porvoo klubides. Ka hiljem tegutses Tallinnas noorte juhendajana. Aastast 1995 Tamma Spordi OÜ juhatuse esimees. Eesti Punase Risti IV klassi teenetemärk (2001). 2010 valiti Eesti korvpalli kuulsuste halli.

1990ndatel alustas Tamma baariga Kalevi spordihallis, millest sai korvpallimängude klubilise arutelu sõlmpunkt. Baar tegutses kuni mulluseni, mil hall läks remonti. Kevadel sõnas Tammiste, et kui hall remondist välja tuleb, peaks Tamma baar uues kuues aga vanas kohas jätkama.

Aleksei Tammiste oli mängijana tüüp, kes maakeeli risti ette ei löönud. Tänapäevased treenerid ütleksid tema kohta: tal on killer instincti, ta on mängija, kes otsustavatel mänguhetkedel ei põe vaid võtab mängu enda peale, ta on jäägitult pühendunud korvpallile ning soovib olla selles parim, ta ei lepi kaotusega; ta on mängija, kes mõistab mängu, näeb ideaalselt väljakut, omab suurepärast tehnikat, eriti söötu ja viset.

Kalevi jaoks oli Tammiste ideaalne mängija.

Korvpallirahvas õnnitleb juubilari ja soovib tervist, rõõmu ja energiat edasiseks!

NB! Juubilari austamine-õnnitlemine toimub 6. augustil Eesti-Kosovo mängu ajal.