Nüüd, 21. novembril, alustab naiste koondis uut kvalifikatsioonitsüklit (2017 EM), kohtudes Bourges’ EM-hõbeda Prantsusmaaga. Neli päeva hiljem, 25. novembril kell 19 võõrustatakse Tallinnas Audentese Spordihoones tänavusel EMil 12. koha saanud Horvaatiat.

Eesti koondist juhendavad peatreener Jaanus Levkoi, treenerid Heino Rebane ja Timo Oja. Koondisekandidaate on 19, kellest 15-16 alustavad järgmisel esmaspäeval Tallinnas treeningutega. Koondises on toimunud omajagu verevahetust, mistõttu on kindlasti seda kooslust huvitav oma silmaga hinnata.

Kaheksa ühistrenni enne avamängu
Treeningkogunemine Tallinnas algab 16. novembril. 19. novembril sõidetakse Prantsusmaale – Pariisi kaudu riigi südamesse Bourges’i, kus mäng Prantsusmaaga peetakse laupäeval, 21. novembril. Eestis ja Prantsusmaal saavad koondislased teha kokku kaheksa ühistreeningut.

Jaanus Levkoi käsutuses on esimeseks FIBA poolt ette nähtud valiktsükli aknaks 16 mängijat. 19 koondise kandidaadist jäävad sedakorda tulemata „ameeriklased“ Kadri-Ann Lass ja Jane Svilberg, samuti vigastatud Kerttu Jallai, kes äsja naases Eestisse Nottingham Wildcatsist. Esimeses mängus kahest ses „aknas“ – Prantsusmaal ei tee kaasa ka Bambergi tagamängija Liisi Sokman, kuid Horvaatia vastu peaks ta rivis olema.

16 kandidaadi seas on võrreldes 2015 a valikturniiriga uusi tegijaid, seda kindlasti ka sel põhjusel, et võrreldes eelmise tsükliga on rida loobujaid-puudujaid – näiteks Viive-Kai Rebane, Valeria Kast, Oksana Miil, juba nimetatud Jallai ning Trine Kasemägi, kes suvisel FIBA-sse ülesandmise ajal oli korvpallist ajutiselt nö loobunud.

"Ei tohi ise passiivseks jääda, hirm tuleb üle elada."
„Eks mõningane mängijate vahetus on loomulik protsess,“ sõnas Levkoi. „Kahju on muidugi sellest, et „ameeriklased“ ei saa abiks tulla, eriti Kadri-Ann Lassi puhul kuluks sedalaadi hindamatu kogemus marjaks ära. Me ei ole sellise maailma tippriigiga nagu Prantsusmaa varem kohtunud ning küllap annab see mõõdupuu meie mängijate vajaliku info ja motivatsiooni – kus me oleme, kus me asume ja kui kaugel on maailma eliit. Ka minu jaoks treenerina on see väärt võrdlusmoment.“

Tugevate vastastega kohtumise eel peab Levkoi oluliseks: „Tähtis on see, kuidas me suudame ise selle hirmu üle elada, sest meie peale tullakse kindlasti väga agressiivse, sõnaka ja kiire mänguga. Me ei tohi ise passiivseks jääda ega vastase survest ennast uimastada lasta. Tuleb oma joonist järgida. Sõnaga – peamine, et me ei jääks mannetuks-abituks ning elaks tormi üle.“

Konkreetselt kahe vastase kohta lisas Levkoi: „Jälgisin suvist EMi üsna pingsalt, niisamuti olen vaadanud jõudumööda nüüd naiste Euroliiga mänge – täna Merkale (Merike Anderson - toim.). Sandrine Gruda Prantsusmaa koondisest oli viimati Jekaterinburgis pildil. Mis puutub nüüd Horvaatiasse, siis spetsiaalselt veel me ei ole skautingut teinud ja videoid vaadanud, aga EMist tean, et see on noor võistkond, tüüpiline lõuna-slaavi kool aktiivse mänguga. Nende suureks eeskujuks on Serbia, kes tuli ju Euroopa meistriks väga hingestatud ja mitmekülgse mänguga. Ka on Horvaatia naised sarnaselt Serbiale piisavalt nahaalsed.“

* * *
2015 a kvalifikatsiooniturniiril kogus Eesti kolm võitu ja kuus kaotust. I kval. turniiril võideti Luksemburgi (+26) ja Hollandit (+23) ning kaotati Kreekale (-15).
II kval. turniiril võideti kodus Portugali (+7), kaotati võõrsil Portugalile (lisaajal -5), kaks korda Lätile (-18 ja -22) ning kaks korda Itaaliale (-8 ja -7). Nii Läti kui Itaalia jõudsid ka EM-finaalturniirile, olles seal vastavalt 13. ja 15. Kreeka lõpetas 10. real.

Eesti koondis mängudeks Prantsusmaa ja Horvaatiaga 21. ja 25. novembril:

Tagamängijad: Merike Anderson (Castors Braine, BEL), Kaia Kosk, Janeli Lilleallik (mõl TLÜ), Marit Maaring, Pirgit Püü, Heila Rosenfeldt, Birgit Piibur (kõik 1182 Tallinn), Liisi Sokman (DJK Brose Bamberg);

Ääred: Mirjam Nikolai, Rosemary Rits (mõl TLÜ), Mailis Pokk, Janett Perv (mõl 1182);

Eesliin: Maaja Bratka (Broni, ITA), Annika Köster, Laina Mesila-Kaarmann (mõl 1182), Kadri Uiga (TÜ/Kalev).

Tule ela omadele lõuna-slaavlaste horvaatide vastu kaasa – kolmapäeval 25. novembril kell 19 Audentese Spordihoones.