Lihtne näide. Kui treenerile või mängijale makstakse täna stipendiumina 1000 eurot kuus, siis saab ta kogu selle raha ka kätte. Uue süsteemi järgi kahaneks tema sissetulek aga 596 eurole.

Taoline muudatus mõjutaks kõvasti Eesti korvpalli suurklubisid, kus paljud mängijad teenivad kuus üle 640 euro.

Üks klubidest, keda stipendiumite ülempiiri kehtestamine puudutaks, oleks Tartu Ülikool Rocki korvpallimeeskond. Ülikooli Akadeemilise Spordiklubi juhatuse esimees Andres Liinat soostus teemat Delfile kommenteerima.

Liinat juhib tähelepanu mitmele olulisele nüanssile. "Esmalt, 640-eurone ülempiir ei saa hakata kehtima üleöö, vaja on üleminekuperioodi, et kõik, ka korvpallimeeskonnad, kohaneksid muudatustega. Teiseks, oluline on märkida, et muudatus ei ole seotud ainult spordiga, vaid ka teiste kultuuriinimestega - mida see neile kaasa tooks?" arutleb Liinat. "Sellest pole avalikkuses palju räägitud."

Kõik praegused Rocki korvpallurid on stipendiumi peal, abipersonal aga palgal. "Hetkel ei ole ühelgi mängijal sotsiaalseid tagatisi, kuna sotsiaalmaksu nad ei maksa. Sama lugu on pensionimaksetega," näeb Liinat praeguses süsteemis murekohti.

"Selge on see, et ükski lahendus ei ole ilma negatiivsete külgedeta, kuid meie (TÜ/Rock - toim) kindlasti põhimõtteliselt toetame seda mõtet," kinnitab Liinat. "Tõsi, ilmselt peaksime siis meeskonna eesmärgid üle vaatama, sest palgafondi samaks jäämise puhul langeks mängijate netopalk oluliselt."