Kuigi formaalselt lõpeb põhiturniir pühapäeval 10. aprillil Valga-Valka/Maks&Mooritsa ning Audentese SG/Noortekoondise lahinguga, on suur osa tabelikohti juba kindlad ja kahel tiimil - TTÜ-l ning Kalev/Cramol - ka kõik mängud peetud.

Peatumegi esmalt just viimatinimetatute juures, sest kuidagi ei saa mööda vaadata faktist, kuidas Alar Varraku juhendatavad BC Kalevi 20 aasta tagust saavutust kordasid ja kõik põhiturniiri mängud võitsid.

Mullu kolm kaotust, tänavu null

Kuigi BC Kalevi 1995-96 hooaja koosseis eesotsas Martin Müürsepa, Gert Kullamäe, Indrek Rumma, Terry Coneri, Margus Metstaki, Andre Pärna, Rauno Pehka ja Keith Hilliga (kes tõsi, mängis pool hooaega) pidi "puhaste paberite" säilitamiseks järjest võitma 36 mängu ja praegune Kalev/Cramo füüsiliselt "vaid" 18 (ainult Rockiga kohtuti 4 korral, ülejäänud mängud läksid kirja 2 võiduna - toim.), väärib tänavune saavutus ikkagi suurt kiitust.

Meenutame siinkohal kasvõi möödunud hooaega, kus kalevlased 16 mänguga koguni kolm kaotust kirja said. VTB Ühisliigas osaleti ju ka tänavu, samuti peeti kuus mängu FIBA Europe Cupil. Kuid selle kõige kõrval ühtegi lohakust kodustel meistrivõistlustel sisse ei lastud.

"Võrreldes eelmiste aastatega oleme läinud meistriliiga mängudele tõsisemalt. Eelmine hooaeg saime kaks korda Valga käest nähvakad ja mängupilt ei olnud koduliiga mängudes kuigi hea, siis nüüd oleme seda parandanud," kommenteeris Rain Veideman Kalevi saavutust. "Aga need on ikkagi vaid põhiturniiri mängud. Otsustavad mängud on veel ees."

Suurima ehmatusega pääses Kalev/Cramo Raplast, kus veebruari alguses 85:82 võit võeti

Ehk suurima ehmatusega pääses Kalev 2. veebruaril Avis Rapla vastu, kui tugeva viimase veerandajaga Aivar Kuusmaa hoolealused ikkagi 85:82 alistati. Neljal korral käidi kindlalt üle ka TÜ/Rockist - nimelt jäi kalevlasi ja tartlasi põhiturniiril alati lahutama vähemalt 8 punkti. 8-silmase võidu teenis Kalev nii jaanuari lõpus koduplatsil (83:75) kui hooaja päris esimeses mängus Tartus (73:81).

Et Kalevil põhiturniiril kõik päris muretult siiski ei kulgenud, iseloomustabki hästi just hooaja esimene mäng, kus mulluse hõbedameeskonna suurimateks skooritegijateks tõusid Marco Killingsworth, Josh Boone (mõlemad 16 punkt) ning Brandis Raley-Ross ja Sten-Timmu Sokk (mõlemad 11 silma). Kolm eelnimetatut teatavasti meeskonnast hooaja jooksul lahkusid, kuid muude sarjade kõrvalt olid meeskonna täiendused ja pingi sügavus ikkagi piisavad, et kellelgi end üllatada ei lastud. Seda kõike ju olukorras, kus 18 mängust peeti koduplatsil vaid 2 kohtumist Rocki vastu.

Pole lihtne terve põhihooaeg favoriidina mängida, eriti nende mängugraafikus ja kõik võita - see on kõva tunnustus neile
Gert Kullamäe, Rocki peatreener

Muidugi ei tasu kalevlastel kogu eelkirjeldatu põhjal pilvedesse tõusta - 18 järjestikust võitu ja keskmiselt 88,6 visatud punkti on kahtlemata toredad numbrid, mida karjääri lõppfaasis või vanaduses meenutada, kuid selge on ka see, et kasvõi Emajõe ääres paiknev tiim tänavust võitude-kaotuse saldot 0:4 peale jätta ei taha.

Alar Varrak ei soovinud pärast põhiturniiri viimast võitu kaotuseta seeriat üle tähtsustada, kuid tunnistas samuti, et just tulevikus on saavutust tore meenutada. "Tunne on hea, et sellega hakkama saime.Täna ei tundu see tähtis, aga vahest 10 või 20 aasta pärast on kamina ees hea meenutada, et kui muru oli roheline, siis võitsime kõiki."

"Poolfinaal Kalev/Cramoga oleks maiuspala"

Suurima konkurendi saavutust tunnustas ka ise 20 aastat tagasi Kaleviga veatu seeria läbinud Gert Kullamäe. "Tahaksin õnnitleda Kalev/Cramo klubi. Et võitsid põhiturniiri ühegi kaotuseta ära - palju õnne ja respect. Pole lihtne terve põhihooaeg favoriidina mängida, eriti nende mängugraafikus ja kõik võita - see on kõva tunnustus neile," kiitis Rocki loots märtsi viimasel päeval.

Ka tartlaste ääremängija Tanel Kurbas leidis, et kalevlased tegid põhiturniiriga võimsa jõuavalduse: "Üldkokkuvõttes arvan, et Kalev on Eesti parim võistkond. Nad on hea meeskonna kokku saanud. Ma arvan, et kevadel tuleb kõvasti vaeva näha, et neile finaalseerias vastu hakata."

Seega - Kalevi 18 järjestikust võitu on fakt ja nende koosseisu tugevust tunnustavad ka konkurendid. Kas see kõik mõjub kalevlaste play-off vastastele hirmutavalt ja pärssivalt või on põhihooaja kaotused neile mõjunud "punase rätikuna"? Sellele saame vastuse hiljemalt mai lõpuks.

Rakvere Tarva juhendajal Andres Sõbral on igastahes siht silme ees: "No kui on niimoodi, et saame poolfinaali edasi, siis Kalev/Cramoga kohtumine oleks tõeline maiuspala."

Põhiturniiril jäi Rock tagaajaja roll, kuidas läheb play-offides?