Täna lõppes Jõhvis Korvpalliliidu "100 Kooli" suurprojekti Ida-Virumaa turnee, mis sai alguse esmaspäeval Narvast. Kokku toimus idarindel 13 näidistreeningut.

Narva tervitas esmaspäeval "100 Kooli" karavani ligi päev läbi kestva vihmasajuga. Treeningud toimusid Narva keskmise suurusega koolides - Vanalinna Riigikoolis ja Soldino Gümnaasiumis, lisaks üks tund Toila Gümnaasiumis. Meelde jäi korvpallurit kujutanud joonistus Vanalinna kooli võimla ukse kõrvalt - "Näe, Kanguri pilt!", viitas projekti juht Harri Ausmaa reipalt.

Kas ilvese kostüümis on Veideman?

Kohal oli projekti abistamas rida treenereid ja mängijaid, kel juured sealkandis. Narva poiss Reinar Hallik kahjuks või õnneks viibib küll neil päevil Ungaris uue klubi juures ja Rain Veideman Kalev/Cramo treeningutel, kuid see-eest oli kolmapäevast alates kohal Eesti korvpalli maskott ilves (kel veel ei ole nime!), kelle Eesti koondise särgi seljale oli kirjutatud "Veideman". Kahes koolis muuseas küsisid õpetajad, et kas ilvese sees ongi Veideman... Harri Ausmaa pidi vastama, et „ilvese sees on ilves"...

Narvas ja Toilas on kolmes tunnis kohal 215 last, Sillamäe koolides 225, Kundas, Maidlas (kus oli külas ka Lüganuse kooli lapsed) ning Peipsi-äärses Avinurmes kokku 200 ning viimasel päeval Kohtla-Kärvel, Kohtla-Nõmmel ja Jõhvis 215. Kokku Ida-Virumaal (koos Kundaga, mis kuulub Lääne-Virumaa alla) seega 855 algklasside last, mis teeb projekti koguarvuks hetkel - pärast 38 kooli - 3840 last.

"Sedakorda olid päevad peaaegu nagu vennad, laste arvu ja saalide täituvuse poolest. Narvast ei olnud me kaasanud seekord projekti kõige suuremaid koole, väiksemad aga mujal paiguti ühendasid oma jõud. Tavapärasest oli see väljasõit ikkagi erinev, sest kahel päeval pidi trenne läbi viima puhtalt vene keele baasil. Seetõttu tahan suure tänu öelda Tallinna treeneritele Jaanus Levkoile ja Deniss Gradussovile, sest minu vene keel on kahjuks liiga vaene...," tähendas 24-aastane Ausmaa.

Levkoi, kes talitas lapsi Sillamäe koolides, lausus, et tundis algul hirmu perspektiivi ees anda tundi korraga enam kui sajale lapsele. "Sain siiski väga positiivse kogemuse, just emotsionaalselt. Lapsed olid rõõmsalt ja hästi meelestatud ja vastuvõtlikud - seega ka korvpallile avatud. Kui vähegi vaja, tulen sedalaadi ettevõtmistele alati appi!"

Projekt edukas

Toilas ja terve viimase päeva aitas trennides Andrus Lehismets, endine KK HITO mängija ning praegune Toila kooli kehalise kasvatuse õpetaja ning korvpallitreener. "Tema oli ka väga lõbustatud ja rõõmus, nähes, et Virumaal annab asju ajada küll - vaja on vaid ettevõtlikkust ja osata võimalusi luua," sõnas Ausmaa.

Treenerina lõi Ida-Virumaa turneel kaasa kaasa veel Raul Rõõmus, Aleksei Tsmõhh, Irina Ptitsõna, Svetlana Lavrova ja Jevgeni Ignatjev. Mängijatest võtsid vaevaks appi tulla Anastassia Ptitsõna (Tallinna Ülikool), Alevtina Jefremova (Narva PSK), Polina Ignatjeva (Audentese SG/Noortekoondis) ja Ljubov Alfjorova (Sillamäe Kalev)

Viimasel päeval olid Jõhvis kohal ka Korvpalliliidu juhid, president Jüri Ratas ja peasekretär Keio Kuhi, kes tunnistasid, et projekti auruvedur töötab täispööretel. Usalda, aga kontrolli...

"Liigume õiges suunas, kogu selle projekti kontekstis. Omandatud teave ja kogemus tuleb lihtsalt osata enda kasuks tööle panna," lausus Ratas. Peasekretär Kuhi aga peab hakkama nuputama, millal, mil viisil ja mis vahenditega läbi viia juba 100+100 kooli projekt, ehk "100 Kooli" osa II - näiteks tuleval aastal. Sest soovijaid on palju.

Tuleval nädalal on ees 17 kooli. Seega, nädala keskel saab pool sajast projekti koolist läbitud. Esmaspäeval on kavas kuus Jõgevamaa kooli, teisipäeval-kolmapäeval ollakse Tallinnas, neljapäeval Läänemaal ja reedel Pärnus.