Esimene uuendustega nelja-aastane tsükkel algab 2017. aastal, kui hakatakse jagama pääsmeid Hiinas 2019. aastal toimuvale MM-ile. Kokku pääseb MMile 32 meeskonda, Euroopast 12. Kvalifikatsiooniturniiri alustab vähemalt 140 riiki.

Kvalifikatsioonimänge peetakse kodus-võõrsil süsteemis üheksa päeva pikkuste "akende" sees. Kokku on leitud kuus "akent" - 2017. aasta novembris, 2018. aasta veebruaris, juunis, septembris ja novembris ning 2019. aasta veebruaris.

“Korvpall oli seni ainus pallimänguala, kus mängiti ilma „akendeta“ ja nö off-season'il,“ sõnas Lille'is peetud FIBA presentatsioonil viibinud Korvpalliliidu peasekretär Keio Kuhi. „Lisaks annab uus süsteem parema võimaluse ka Eestil jõuda olümpia kvalifikatsioonimängudele.“

“FIBA reformi peamine lähtub mängijate heaolust. Uue süsteem annaks võimaluse mängijail normaalselt puhata, ühtlasi säästaks koondisegraafik neid ülemäärastest vigastustest ja üleväsimusest,“ tähendas Kuhi.

Samuti taastatakse A ja B divisjonid ning Euroopa regioonis saab A-divisjoni suuruseks 32 meeskonda. Koondised, kes kvalifikatsiooniturniiri esimesest ringist edasi ei pääse, peavad oma koha säilitamise nimel mängima B-divisjoni parimate meeskondadega.