Kopsuhaiguse alistanud Paide poisist oli kasvanud korvpallilootus, kellesarnast polnud kahes suures kantsis, Tallinnas ja Tartus kaua nähtud. Emajõelinna treenerid Kullam, Ernst Ehaveer, August Sokk ja Arne Laos juurutasid oma õpetust, pealinna poisse koolitasid Jaroslav Dudkin ja Krevald.

„1960-ndate keskel jagasid Tartu ja Tallinna treenerid omavahel maid. Kes tuli mujalt, polnudki nagu korvpallur, mina kaasa arvatud. Kõige eesrindlikum tehnikaõpetus oli Tartus, Tallinnas sai omakorda parema koolituse kui väikelinnades ja maal. Mind jäeti esimesel spordiinternaatkooli aastal Balti karikaturniirile sõitnud noortekoondisest välja, aga järgmisel suvel olin Liidu juunioride koondises tegija. Ütlesin seepeale võistkonna treenerile Rein Kadarpikule: „Nägite nüüd! Ei võtnud Paide poissi meeskonda, aga vaadake, kus ta nüüd on!””

Mitu meest Kalevi tuumikust, näiteks Krikun, Jaan Lentsius ja Heino Lill, õppisid Tartu ülikooli (TRÜ) kehakultuuriteaduskonnas. Kullam soovis ka Salumetsa oma käe alla tuua. Enne keemiaeksamit sattus Jaak koos ühe teise noorsportlasega peokeerisesse ja mõistagi põrus eksamil. „Ma ei tahtnud Tartusse minna, linn ei saanud mulle omaseks.”

Dudkini eestkostel võeti Salumets Tallinna polütehnilise instituudi tööstuse planeerimise tudengiks. Kohe näitas Jaak tulist pealehakkamist ka „rauakooli” meeskonnas. Korra alistasid nad ainsana ka tollase Eesti meistri Tallinna Kalevi, kelle üks põhijõude oli kahekordne Euroopa meister Tõnno Lepmets. Kullam oli NSV Liidu meistrivõistluste ülevaates tundnud muret, et hea hüppevõimega Lentsius ja Pärtel Mettig hoidusid korvialusest positsioonivõitlusest kõrvale. Salumetsas nägi vanemtreener kirglikku, kartmatut ja sitket noorukit, keda võis temast palju pikemate ja kogukamate vastastega pusklema saata. 194 cm pikkune põhikeskmängija Lepmets, Kullami kõnepruugis meeskonna selgroog, vajas hädasti partnerit.

„Mu eesmärk oli jõuda võimalikult kiiresti Kalevi põhikoosseisu. Ma polnud osav ja kogenud, aga olin füüsiliselt tugev. Tahtsin kohe Priit Tomsonile ja Jaan Lentsiusele tõestada, mida oskan ja suudan.”

Sellise hoiakuga läks Salumets Kalevi spordihalli treeningule.