Eesti korvpalliliidu peasekretär Keio Kuhi ütles eile Delfile ja Eesti Päevalehele, et tasuks ära oodata just tänane päev. "Siis annan lisainfot," vihjas ta, et teab midagi, millest veel kõva häälega rääkida ei tohi.

Kõige hullem oleks stsenaarium, kus Kalev otsustab EuroCupile minna, Eesti koondis pääseb 2017. aasta EM-finaalturniirile, aga FIBA võtab meid sealt maha. Seda ei taha keegi ja sellist asjade käiku üritatakse iga hinna eest vältida.

Lahendus oleks justkui naaberriigist võtta. Leedu korvpalliliit teatas kevadel Panevežise Lietkabelisele ja Vilnius Lietuvos rytasele, et Leedu meistriliigasse nad uuel hooajal oodatud pole. Klubid kaebasid asja Leedu kohtusse, kes alaliidu otsuse augusti lõpus ümber lükkas. Kuigi Leedu meedia sellest ei kirjuta, teab Kuhi, et nende korvpalliliit läheb teemaga edasi ning kaasus seisab teise astme kohtus.

Sellist infot pole isegi Lietkabelise pressiesindajal Edgaras Pulkovskisel, kes ütles eile Delfile ja Eesti Päevalehele, et meeskond valmistub juba hooaja esimeseks mänguks 22. septembril Kaunase Žalgirisega. EuroCupil loodavad nad väga sattuda Kalev/Cramoga ühte alagruppi, sest just nende gruppi tekkis viimastel kuudel kaks tühja kohta. Avamäng pidi neil olema 12. oktoobril Poola klubi Zielona Gora Stelmetiga, kuid viimased ei pidanud FIBA survele vastu ja lahkusid liigast, nagu ka Ateena AEK ja Belgradi Partizan.

"Arvan, et see sõda on läbi ja mingeid sanktsioone ei tule. Samas teame, et see kõik ei pruugi veel ametlik olla. Praegu igatahes teeme ettevalmistusi Leedu liiga avamänguks, mis toimub kümne päeva pärast. Liigast öeldi meile, et mingeid piiranguid pole," ütles Pulkovskis.

FIBA pole tooni muutnud

Signaale selle kohta, et FIBA muutis pärast augusti algul toimunud koosolekut, kus viibisid ka Euroopa parlamendi liikmed, tooni leebemaks, on tulnud mujaltki, näiteks Iisraelist, kelle alaliit lubas Jerusalemi Hapoelil EuroCupil osaleda. Sanktsioone polevat karta.

Eesti suhtes on sanktsioonid aga endiselt õhus, ütles Kuhi: "Viimane jutuajamine FIBA-ga toimus meil telefoni teel eelmisel esmaspäeval. FIBA ütleb, et nad jäävad oma seisukohtade juurde - alaliit, kelle klubi osaleb EuroCupil, selle rahvuskoondis võetakse järgmise aasta EM-finaalturniirilt maha. Oleme püüdnud nendega rääkida, aga selles osas pole midagi muutunud."

Kuhi ei täpsustanud, millist uut infot ta saab täna anda. Kalev/Cramo esindajad ei osanud eile hilisõhtul samuti öelda, mida Kuhi silmas peab. Seega puhtalt spekuleerides võib oletada, et Eesti korvpalliliit järgib Leedu eeskuju ja teatab Kalev/Cramo väljaheitmisest meistriliigast.

Kalevi pressiesindaja Kristo Raudami sõnul pole nad EuroCupist veel lõplikku kinnitust saanud, et neid liigasse üldse vastu võetakse. Mäletatavasti pidi üks tingimus sarjas osalemiseks olema püsiva koduhalli olemasolu, kus kõik graafikus olevad mängud ära pidada, mida Kalev/Cramo Saku suurhalli puhul aga seal juba ette broneeritud erinevate ürituste tõttu garanteerida ei saa. "Meie ootame samuti uudiseid igalt rindelt, sama teevad ka VTB klubid," sõnas ta.

Kalev/Cramo mänedžer Kaarel Sibul viibis eile Moskvas VTB liiga juhtkonna koosolekul, mille lühikeses kokkuvõttes sarja kodulehel pole EuroCupi ja FIBA tülist sõnagi. Samas teatas Venemaa korvpalliliidu president Andrei Kirilenko suvel, et soovitab VTB klubidel soojalt EuroCupist loobuda, vastasel korral - nägemist! Sibulat ennast Delfile eile tabada ei õnnestunud.