Koolide MM viiakse Tallinnas läbi Eesti Koolispordi Liidu (kohal oli esimees Lauri Luik), Tallinna linna Spordi- ja Noorsooameti (juht Rein Ilves) ning Eesti Korvpalliliidu (peasekretär Keio Kuhi) koostöös. Täna istusid nende esindajad ka Tallink City hotellis ühise laua taga ning tutvustasid MMiga seonduvaid plaane ning hetkeseisu

MM toimub Tallinnas Vabaduse väljakul 16.-21. juunini 2016 (kui aga ilm peaks olema lootusetult kehv, on ka plaan B - TTÜ Spordihoone). Tegemist on linna südames peetava 16-18-aastaste korvpallurite kõrgetasemelise võistlusega, kuhu seni on registreerinud paarkümmend võistkonda nii poiste kui ka tüdrukute arvestuses. Kaugematest külalistest on tulemas noored korvpallurid Kamerunist, Tšiilist, Iraanist ja Hiinast, oodatakse ka India „jah"-sõna, rääkimata Euroopa suurtest korvpalliriikidest nagu Prantsusmaa, Türgi, Serbia jmt, kes juba olemas. Korraldajariik Eesti saab nii tüdrukute kui ka poiste arvestuses välja panna kaks võistkonda.

„Kindlasti ootame veel osalejaid, teiste seas näiteks 3x3 korvpalli üht tippriiki USA-d, kes hiljuti Rahvusvahelise Koolispordi liiduga liitus. Hõre on esialgu naabrite osalus, kuid nende arvelt loodame lähiajal registreerimist tublist tõsta - Soome, Rootsi, Venemaa, Poola, Valgevene ning organisatsiooni hetkel mittekuuluv Leedu (Läti on olemas), kelle arvelt on kõvasti arenguruumi. Ideaalis loodame võõrustada sportlasi vähemalt 30 riigist," sõnas võistluste peakorraldaja Henri Ausmaa. Eesti esindused selguvad kevadel kahe katsevõistluse tulemusena.

Ausmaa jätkas: „Tegemist on väga kõrgetasemelise võistlusega, sest ala on viimastel aastatel maailmas järjest populaarsemaks muutunud. Näiteks on koolispordi võistlustel 3x3 korvpalli mänginud NBA mees Enes Kanter ning Euroliigas pallivad Kenan Sipahi ja Furkan Korkmaz. Kuid lisaks tõsisele spordile pakuvad pealtvaatajatele ohtralt silmailu ja närvikõdi pealtpaneku ja viskevõistlused.

Korvpalliliidu poolt sõnas Keio Kuhi: „Meie koostöö Koolispordi liiduga on pikaajaline ning MMi korraldus on Koolispordi liidule suur tunnustus. Meie oleme neid alati hinnanud. Teame, et ei ole kerge saada rahvusvahelisi tiitlivõistlusi Eestisse, eriti korvpallis. Osalt on koolide MM ka üks põhjusi, miks me ei taotlenud 2016 a suveks Eestile ühtegi noorte EMi. Just sellepärast, et üks suur tiitlivõistlus, mida Koolide MM kindlasti on, üritusena korralikult ära teha. Saame siin oma panuse anda."

U18 EM Eestisse?

Kuhi lisas, et jättes 2016 a EMi korraldustele kandideerimata, on EKL teinud FIBA-le taotluse saamaks korraldada 2017 a suvel U18 noormeeste EMi. See on vanuseklass, milles peaks tegusid tegema tänavusel suvel B-divisjoni võitnud U16 koondis. Et oleks ka mida kodus vaadata.

Tuleb ka kultuuriprogramm, samuti sümboolse tähendusega segateatejooks eri rahvaste esinduste vahel Vabaduse väljakul. Seega, on esindatud nii kultuuriline, sportlik, inimlik kui sportlik mõõde.

Spordi- ja Noorsooameti juht Rein Ilves väljendas siirast heameelt, et linn saab kaasa lüüa org.komitee töös. „Üritus tuleb korraldada võimalikult kõrgel tasemel, iga pisemgi nüanss peab olema läbi mõeldud. On tõesti heameel, et linnas selline suurüritus toimub ning linn toetab seda ka rahaliselt." Koolispordi liidu esimees Lauri Luik rõhutas aga oma sõnavõtu lõpuks, et kultuuriline-turismialane tahk pole siinkohal väheoluline. „Rahvusvaheliste tiitlivõistluste toomine Eestisse, millega seondub suurtele inimhulkadele Eesti tutvustamine - see on riiklik prioriteet."

16.-21. juunini 2016 toimuva Koolide 3x3 korvpalli MM-i koostööpartnerid on Rahvusvaheline Koolispordi Föderatsioon, Rahvusvaheline Korvpalli Föderatsioon, Eesti Korvpalliliit, Eesti tänavakorvpalli meistrivõistluste korraldaja MTÜ Noortesport ning Special Olympic.