19-aastane Jürjens sai Porzingisega sõbraks kolm aastat tagasi, kui nad mõlemad mängisid Hispaania kõrgliiga klubi Sevilla noortevõistkonnas. Ühe hooaja jooksul olid korvpallurid ka toakaaslasteks.

"Täitsa sürr on ikka mõelda, et aastaid tagasi olime kahe-kolmekesi ühikatoas ning nüüd on ta NBA-s," sõnas Jürjens Delfile.

Läti imelapse iseloomustamiseks kasutab Jürjens vaid positiivseid sõnu: "Vaimukas, heasüdamlik, sõbralik, abivalmis. Selline tubli ja tore noormees, kindlasti ka väga sihikindel. Ebameeldivaid omadusi ei ole väga kerge välja tuua."

Kuigi lätlane näitab juba NBA debüüthooajal hiilgavat mängu, ei ole ta karvavõrdki muutunud. "Huvitaval kombel ei ole jah. Ta suhtleb täpselt samamoodi edasi. Ta ei ole kindlasti ära tõusnud," kinnitab Jürjens, kes peab Porzingisega sidet peamiselt Facebooki vahendusel. "Tema puhul on huvitav, et kui tavaliselt on pikad inimesed aeglased ja sotsiaalselt mitte nii head suhtlejad, siis tema üldse selline ei ole. Ta on kummaliselt tavaline."

Viimati kohtuti näost-näkku umbes poolteist aastat tagasi Leedus, kui nii Eesti kui Läti noortekoondised mängisid samal turniiril. Juba selle suve alguses läks lätlane USA-sse, enne seda oli Hispaanias.

Kas juba Sevillas mängides võis eeldada, et Porzingisest saab tippmängija? "Toona oli küll raske ennustada, et ta nüüd kohe NBA-sse pääseb," tunnistab Jürjens, ent rõhutab: "Aga enda pikkuse kohta oli ta küll väga andekas, hea koordinatsiooniga, hea viskega, oskas hästi põrgatada. Ma ei olnud varem näinud nii pikka korvpallurit, kes selliseid liigutusi teeb."

"Väga üllatunud ma kindlasti ei olnud, kui ta NBA-sse sai. Tal olid kõik eeldused olemas, et tippmängijaks saada. Lihtsalt seal on veel nii palju erinevaid faktoreid, mis on olulised, et läbi lüüa."

Eesti noortekoondises liidrirolli kandev Jürjens oma tulevikuplaanide kohta palju rääkida ei oska, sest vigastused on teda kummitanud juba mitu aastat. "Hetkel on mul 3-4 kuu pikkune vigastuspaus ja tundub, et asjad liiguvad operatsiooni suunas. Hooaja alguses sain vaid ühe mängu mängida..."

"Probleem on hüppaja põlvega (põlvekedra kõõluse ülemise osa vigastus - toim.). Kuna see on mind vaevanud juba 2-3 aastat, siis on seda väga raske kirurgilise sekkumiseta lahendada. Hästi raske periood on, peab kogu aeg ootama-vaatama, mis saab," tunnistab Jürjens. "Pikki plaane korvpallis pole võimalik teha. Kuna Hispaanias olles jäi mul kaks aastat koolis vahele, siis käin praegu 11. klassis ja keskendun õppimisele."
Kristaps Porzingis ja Dirk Nowitzki
Noore lätlase supermäng novembrist Hornetsi vastu: