Kalevi korvpall, lisaks saavutustele, võitudele, tähendab ka kultuuriloolist nähtust, ühtekuuluvustunnet pimedatel aegadel, protestivaimu, eneseteostamise kohta ja samas ka folkloori. Kalev on kui ikoon, sümbol minevikust, tänaseks juba osalt nostalgiline mälestus.

Eesti korvpall saavutas tugeva staatuse juba enne II maailmasõda, nii et kaks viiendat kohta 1930ndate teises pooles olid asjatundjate ja pressi jaoks Eesti Vabariigis pettumuseks. Võibolla kõige kõvem oli Eesti korvpalli tase 40ndate lõpus, 50ndate alguses, nii et mitmedki asjatundjad leiavad, et kui üldse, siis just näiteks 1952 a Helsingi olümpial – kui olnuks võimalik, oleks Eesti iseseisva riigina võinud tulla olümpial medalile.

Või hoopiski võiks parimaks ajaks lugeda 1967 aastat, mil neli eestlast korraga tulid Euroopa meistriks – Priit Tomson, Jaak Lipso, Anatoli Krikun ja Tõnnu Lepmets. Kuid meil olid tollal veel Aleksei Tammiste, Jaak Salumets, Heino Lill jmt.

1991 a tuli Tallinna Kalev viimaseks NLiidu meistriks ning kaks aastat hiljem EMil kuuendaks. "Olid uued ajad. Kuid need ajad, mil Eesti oli Euroopas kaheksa hulgas, kas tulemustelt või „paberil“, võiksid olla täna suureks eeskujuks meie treenerite töös noortega. Ning töös olemasoleva materjaliga, homse nimel," sõnas Korvpalliliidu president Jüri Ratas.

Ta lisas: „Tahaks tänada kõiki treenereid ja toetajaid, kes ka keerulistel aegadel on hingega asja juures olnud ning vankrit edasi - tähtede poole, vedanud. Meie omalt poolt teame vaid üht - tahame ja peame igas oma töölõigus paremaks saama. Täname ja kiidame sünnipäeval Meie Mängu!."

Korvpalliliidu endine president Peep Aaviksoo vastas EKLi palvele ühineda tervitusega, kirjutades: "Eesti-suguses väikeriigis ei saa eeldada, et igasse põlvkonda jaguks piisavalt andekaid ja töökaid korvpallureid.Tõusud ja mõõnad on olnud enam vähem 20 aastase tsükliga. Rääkigu teised, mis tahavad - Eestis on olnud üks selgelt eristuv rahvusmäng ehk Meie Mäng!"

* * *
Sünnipäeva puhul saab võita ka laheda auhinna. Delfi keskkonnas toimub täna korvpalliteemaline viktoriin "Eesti korvpall 95". Osale ja võida! Mängus on viis ülalpool nähtava atribuutikaga t-särki - pilt sellest, kuidas Eestis on sirgunud väärikaid korvpallureid alates Herbert Niilerist, Heino Veskilast ja lõpetades Martin Müürsepa ja Kristjan Kanguriga. Kes sinna vahele jäävad, ilmselt tunneb asjatundlik silm need kujud ära.