Nii on see ka spordis. Võistlusolukorrad, tukslev adrenaliin – enamik meist ei ole sel hetkel päris meie ise, kuid siiski inimesed ning inimlikust vaatenurgast ei ole see, mida tegi Balteco korvpallimeeskond esiliiga finaalis, kuidagi kiiduväärt tegevus.

Peame ääretult kahetsusväärseks, kui korvpalli juhtiv inimene kutsub noori üles palliplatsil tõuklema, kutsub propagandistlikult üles oma õiguste eest seisma, unustades ära iseenda kohustused - olla noortele eeskujuks. Eesti Korvpallikohtunike Kogu arvates ei teinud kohtunikud selles situatsioonis midagi valesti. Kohtunikud jälgisid situatsiooni lõpuni, eemaldasid reeglitekohaselt mängijad, kes kähmluse ajal pingialalt aktsiooni sekkusid ning mäng viidi lõpuni. Karistused selle tegevuse eest määrab eemaldatutele distsiplinaarkomisjon.

Veelgi taunimisväärsem on olukord nende mängumeestega, kes olles küll meeskonnaliikmed, kuid kuna mänguks võib üles anda kindla arvu mehi, peavad tribüünilt mängu jälgima ning otsustavad sealt korda looma hakata. Kas tõesti on nii raske end talitseda? Kahjuks oli ka selles seltskonnas EKL juhatuse liige - Gerd Kiili. Oleme näinud küll Kalevi spordihallis vana akadeemilise Kalevi mängumehi jälgimas pallimänge, kuid kordagi ei ole nad konfliktsituatsioonides väljakule tormanud, nende suust ei kuule isegi ühtegi ründavat hüüet.

Eesti Korvpallikohtunike Kogu peab kahetsusväärseks EKL juhatuse liikme Ivar Vendelini mängujärgset intervjuud. Mõnikord on inimese kirg niivõrd suur, et tekib soov panna teisi uskuma sedasama, mida usub tema. Kuid selline tung täidab inimest vaid raevuga ning tumestab tema muidu selget maailmapilti. Kurbnaljakas on kuulda, et inimene süüdistab kohtunike, tunnistades samas, et ta ise väga reegleid ei tunnegi. Kui võistkond soovib esitada protesti, siis on selleks ette nähtud juhend ja kord. Samuti käib see selle kohta, kui ei olda kohtuniku tegevusega rahul. Taoline kohtunike aadressil solvangute ja süüdistuste pildumine on kindlasti taunimisväärne tegevus ning ei lähe mitte kuidagi kokku spordieetika ega spordimeheliku käitumisega. Samuti ei lähe kokku EKL juhatuse liikme eetikaga.

Korvpallilegend Michael Jordan on öelnud, et isegi kui ta on vana ja hall ning pole suuteline ise enam mängima, armastab ta siiski mängu ennast. Eesti korvpallikohtunikud loodavad, et kõik, kes mängivad, kes hoolivad mängust ja suhtuvad mängu kirega, ei võta antud sündmusest eeskuju, vaid mõistavad selle üheskoos karmilt hukka.

Eesti Korvpallikohtunike Kogu juhatus
Eesti FIBA instruktor A. Matsalu

Vaata intsidenti ja Vendelini intervjuud Delfi TV videost: