Kuldmedalistid (3)

Naiste kuulitõuge - Kätlin Piirimäe 16.31

Kes osanuks enne võistlust arvata, et 19-aastane Piirimäe suudab end Praha sise-EM-ile tõugata? Tema kasuks ei rääkinud tänavuse hooaja tippmark 15.78 ega isiklik siserekord 16.02, sest EM-normiks, mille lähedale tal nüüd tõugata tuli, oli seatud 16.50. Võistlemist ei teinud kergemaks ka haigus, mis ema Külli Tambre näpunäidete järgi treenivat neidu just eestikatel kimbutama hakkas. Ent Piirimäe võttis end kokku, sai tehnika klappima ja tõukas eelviimasel katsel 16.31! Täna kinnitas kergejõustikuliit Kätlini ka ametlikult sise-EM-ile minejaks, mis tähendab, et juba järgmise neljapäeva õhtul on ta Prahas tõukeringis (naiste kuuli kvalifikatsioon on EM-i avaala).

Kuigi U23 EM-iga seotud pole, tasub kindlasti ära mainida ka Kätlini noorem vend Kert, kes parandas kuulitõukes isiklikku rekordit ja ühtlasi ka Eesti A-klassi tippmarki suisa 68 sentimeetriga, saades 16.54-ga meeste seas igati auväärse viienda koha. Tegu on Eesti oma Jacko Gilliga, ütleksid osad kergejõustiklased ilmselt selle peale. Uus-Meremaa imelaps tõukas 16-aastasena meeste kuuliga juba 20 meetrit, kuid edasi areneda on tal viimasel neljal aastal olnud üsna keeruline. Samas Piirimäe areng on loodetavasti ühtlasem ja kannab lõpuks kaugemale.

Naiste kolmikhüpe - Janeli Toomel 12.38

Naiste kolmikhüpe polnud küll oma tasemelt nende meistrivõistluste tugevamaid alasid, ent vähemalt põnevust jagus esikolmiku osas viimaste hüpeteni. Võidu võttis lõpuks endalegi üllatuslikult 20-aastane Janeli Toomel, kes nii isiklike rekordite kui hooaja tippmarkide põhjal pidanuks saama pronksi. Pikima hüppe tegi Toomel viimasel katsel, kui parandas kolme sentimeetriga oma absoluutset tippmarki - võidutulemus 12.38. Tartu SS Kalevile kindlustas kaksikvõidu Marit Jukk (12.08), kes võistleb veel juunioride klassis. Kolmas oli samuti suvise U23 EM-i poole vaatav Janne Liiker 12.02-ga.

Naiste kaugushüpe - Aet Laurik 6.04

Grit Šadeiko viimase hetke loobumisega jäi naiste kauguses kuldmedali saatus lahtiseks. Sarnaselt kolmikhüppele sündis ka siin võidutulemus alles viimases voorus, kui 19-aastane Aet Laurik esmakordselt elus kuue meetri piiri ületas - tulemuseks 6.04 (42. eestlanna, kes 6 meetrit hüpanud). Pikalt võistlust juhtinud Kaia Soosaar, kes ilmselt paljude arvates on ka põhipretendent sel alal kodusel EM-il Eestit esindama, pidi leppima lõpuks teise koha ja 5.99-ga. Muide, nii Laurikule kui kolmikhüppe võitnud Toomelile oli medal - ja kohe kuldne - sisemeistrivõistlustelt karjääri esimene.

Hõbemedalistid (3)

Meeste kuulitõuge - Karl Koha 17.78

Rekordilainel ka jätkame. Meeste kuulitõukes teenis sisemeistrivõistlustelt oma esimese medali, hõbedase, Karl Koha, kel õnnestus oma varasemat absoluutset tippmarki parandada 19 sentimeetriga. Eesti kõigi aegade edetabelis kohe kettaheitja Martin Kupperi seljataha 24. kohale kerkinud Koha saanuks taolise tulemusega eelmisel U23 EM-il näiteks kümnenda koha, medalini on esialgu umbes poolteist meetrit veel minna. Kui 20-aastane noormees plaanib oma arengut samal kiirusel jätkata, pole Eesti esinumbri tiitel sel alal enam kauaks Kristo Galeta käes.

Meeste 400 m - Sten Ütsmüts 49,10

20-aastane Sten Ütsmüts suutis 400 meetri jooksus osutada südi vastupanu Jaak-Heinrich Jagorile ning kuigi vanem, pikem ja kogenum võttis lõpuks 48,89-ga võidu, ei jäänud Ütsmüts kaugele, saades ajaks 49,10. Muide, Ütsmüts on suvisel EM-il meie hetke suurim lootus Rasmus Mägi alal ehk 400 meetri tõkkejooksus. Ametlikest normidest on tal siiski nii oma põhialal 400 meetris kui ka sama pikal tõkkedistantsil üsna palju veel puudu - vastavalt 1,19 (rekord 48,59; norm 47,40) ja 2,80 sekundit (54,95; 54,15). Lisaks, Ütsmüts ei võitnud eestikatel küll ühtegi individuaalala, ent kuulus 4x400 meetri teatejooksus Eesti rekordi püstitanud Tartu Ülikooli ASK meeskonda koos Jakob Goroško, Raimond Valleri ja Rasmus Mägiga.

Naiste kaugushüpe - Kaia Soosaar 5.99

Pronksmedalistid (9)

Meeste 60 m - Rait Veesalu 6,92

Meeste 800 m - Enari Tõnström 1.56,42

Meeste 1500 m - Olavi Allase 4.08,51

Meeste 60 m tõkkejooks - Gert Valdsalu 8,20

Naiste 3000 m - Birgit Pihelgas 9.53,93

Naiste kolmikhüpe - Janne Liiker 12.02

Naiste kõrgushüpe - Merli Ilves 1.76

Naiste teivashüpe - Klarika Kaldmaa 3.60 ja Getter Marie Lemberg 3.60

Ehk enim väärib pronksmedalistidest tähelepanu Rait Veesalu, kellest EM-il võiks loota suisa kolmel alal - 100 m, 200 m ja 4x100 m - osalemist. Pool aastat tagasi Norrasse ülikooli läinud pärnaka jaoks tegelikult meistrivõistlused ei õnnestunud, sest nii 60 m kui 200 m jooksus oli ta tegelikult favoriit. Võib öelda, et kui siledas sprindis olid tema kuldmedalita jäämise peamised süüdlased Richard Pulst ja Mart Muru - mõlemad parandasid rekordit märgatavalt -, siis 200 meetris jättis Veesalu ise võidu (ja medali) võtmata. Veebruari alguses Norras joostud aeg 21,92 andnuks Veesalule kulla, ent Lasnamäel näidatud 22,22 ei piisanud pronksikski. Vähemalt sai siinne alaliit kinnitust, et selline mees nagu Veesalu eksisteerib endiselt ka jooksjana ning temale võib suve silmas pidades loota küll.

Omamoodi huvitav oli kindlasti ka teivashüpe, kus U23 vanuseklassi sportlased Klarika Kaldmaa ja Getter Marie Lemberg jäid jagama kolmandat kohta, ent kuld läks U18 vanuseklassi Margit Kalgile ja hõbe U20 vanuseklassi Reena Kollile. 

---

Eesti täiskasvanute meistrivõistlused olid kõigile Eestis elavatele ja treenivatele U23 EM-i kandidaatidele sisehooaja viimaseks oluliseks jõuprooviks (peale Kätlin Piirimäe), kuid Atlandi ookeani taga seisavad meie noortel tähtsamad võistlused alles ees. Näiteks täna õhtul asuvad konverentsi meistrivõistlustel (suisa samas 60 m jooksus) starti mitmevõistlejad Markus Leemet ja Maicel Uibo. Kui Leemet on ka ametlik kandidaat suvise EM-i kohale, siis Uibo sündis täpselt viis päeva enne 1993. aasta algust (27. dets) ning antud võistlusele ei kvalifitseeru.