Associated Press on teada saanud juba esimesi detaile 89-leheküljelisest raportist ning üks jahmatavaid nendest räägib IAAF-i ekspresident Lamine Diacki ja Putini salatehingust.

Väidetavalt ütles Diack oma advokaatidele, et kui üheksa dopinguga vahele jäänud Venemaa kergejõustiklast 2013. aasta Moskva MM-ilt eemale jätta, peaks ta kokkuleppe saavutama Putiniga.

Lause sai öeldud kohtumisel, kus IAAF-i advokaat Huw Roberts pöördus Diacki poole küsimusega, mida tema käes oleva üheksa dopingujuhtumiga ette võtta. Diack selgitas talle, et "on keerulises olukorras ning seda saab lahendada vaid president Putini abiga, kellega tal on pikaajaline sõprussuhe".

Need üheksa sportlast jäidki Moskva MM-ilt eemale, kuid nende dopingujuhtumid jäid IAAF-i toppama. Juhtumite venima jäämine viis 2014. aasta jaanuaris Robertsi ametist lahkumiseni, sest tal polnud enam asja üle mingit kontrolli.

2011. aasta novembris andis Diack venelaste bioloogiliste passide juhtumid oma isikliku advokaadi Habib Cisse hallata. Cisse on hetkel korruptsioonikahtlusega Prantsusmaa prokuratuuri uurimise all, Diacki poeg Papa Massata Diack on aga saanud IAAF-i eetikakomisjonilt eluaegse kergejõustikus tegutsemise keelu.

Veel väidab raport, et polnud võimalik, et IAAF-i nõukogu liikmed, sealhulgas praegune alaliidu president Sebastian Coe, nii ulatuslikust dopingutarvitamisest, mis tänaseks päevavalgele on tulnud, tol ajal midagi ei teadnud.

WADA pealik Dick Pound on hoiatanud, et tänane raport saab olema hullem kui Rahvusvahelise Jalgpalliliidu FIFA skandaal.