Süüdistuste kohaselt olid 2011. aastal kaheksa Venemaa kergejõustiklase näidud kahtlased, kuid IAAFi abiga mätsiti need juhtumid kinni. Prantsusmaa politsei on juba vahistanud endise IAAFi presidendi Lamine Diacki, keda kahtlustatakse pistise võtmises, ning kunagise IAAFi antidopingu osakonna juhi Gabriel Dolle’i.

WADA soovitas Genfis toimuval pressikonverentsil Venemaa IAAFist välja heita, Moskva antidopingulabor sulgeda ja selle juht Grigori Rodtšenko vallandada.

323 lehekülje paksusest raportist ilmneb, et Rodtšenko on omaks võtnud, et hävitas tahtlikult 1417 dopinguproovi! Eelmise aasta detsembris lasi Moskva labori direktor isiklikult hävitada 1417 dopinguproovi kolm päeva enne WADA kontrollmeeskonna pärale jõudmist. WADA soov oli saata Venemaal võetud proovid teiste riikide laboritesse kontrolli. Paraku… Rodtšenko tunnistas küll proovide sihilikku hävitamist, kuid tema sõnul sai ta asjast täiesti valesti aru. Raporti alusel selgitas mees, et soovis "enne WADA külaskäiku väheke koristada". Rodtšenko oli uurimise ajal obstruktiivne ega lubanud enda juttu lindistada.

Raportist ilmneb veel, et dopinguteema on Venemaal süsteemne ning on väidetavalt on toiminud pikaaegselt. Tegemist on riiklikult soovitatud ja õhutatud tegevusega. Sotši olümpial olid FSB töötajad isegi sulandunud dopinguküttide sekka.

Venemaa spordiminister Vitali Mutko möönis juba eile, et teatavad probleemid tõesti on olemas. "Kui tuuakse ära konkreetsed faktid, võtame neile vastavalt meetmed tarvitusele," rääkis ta Venemaa meedias. WADA endine boss Dick Pound on veendunud, et valemängurite sekka kuulub ka Mutko. "Pole võimalik, et ta polnud asjadega kursis," lausus Pound tänasel pressikonverentsil. Ettepanek on karm: kõiki Venemaa sportlasi Rio olümpiale mitte lubada.

Raport nõuab, et WADA määraks eluaegse karistuse viiele Venemaa jooksjale ja neljale treenerile. Tuntuim sportlane on Londoni olümpial 800 meetri jooksu võitnud Maria Savinova. Lisaks olla patustanud Jekaterina Poistogorova, Anastassia Bazdõreva, Kristina Ugarova ja Tatjana Mjazina. Treeneritest on patuste nimekirjas Venemaa kergejõustiku kestvusalade peatreener Aleksei Melnikov, keskmaajooksjate treener Vladimir Mohnev, 800 meetri jooksu treener Vladimir Kazarin ja käimistreener Viktor Tšegin.

IAAFi president Sebastian Coe teatas, et alaliit kaalub Venemaale sanktsioonide määramist, mis võib tähendada ka sportlastele määratavat tiitlivõistlustel osalemise keeldu. "Teeme kõik endast oleneva, et kaitsta puhtaid sportlasi ja kasvatada usaldust meie spordiala vastu," seisab Coe pöördumises.

"WADA raportis sisalduv info on selgelt murettekitav. Vajame kogu selle info töötlemiseks ja hinnangu andmiseks aega. Tõtt-öelda olen nõukogul juba tungivalt soovitanud Venemaa alaliidu karistamist kaaluda," kinnitas Coe.