IAAFi nõukogu hääletusel jäid ülekaalukalt, 22:1 peale Venemaa liikmelisuse peatamise pooldajad, kirjutab BBC.

"Meie sõnum ei saanud olla selgem. Nüüd sõltub edasine kõik Venemaast endast," teatas IAAFi president Sebastian Coe ja lisas: "See oli piinlik äratuskell kergejõustikule igal tasemel ning me andsime selge sõnumi, et petmise suhtes kehtib nulltolerants. Kogu senine süsteem on sportlasi alt vedanud - mitte ainult Venemaal, vaid kõikjal maailmas."

IAAFi ametlikus pressiteates seisab: "IAAFi nõukogu otsustas Venemaa kergejõustikuliidu (ARAF) liikmelisuse ajutiselt peatada. Otsus jõustub koheselt. Istungist võttis osa 24 nõukogu liiget, kellest 22 olid sellise otsuse poolt. Üks hääletas vastu, Venemaa esindajal ei olnud hääletamise õigust."

Ühtlasi tähendab IAAFi otsus, et Venemaal ei ole hetkeseisuga õigust korraldada 2016. aastal Tšeboksarõ planeeritud käimise maailma karikat ja 2016. aasta juunioride MMi, mille korraldusõigus oli antud Kaasanile.

Venemaa kergejõustiklastele kehtib tänasest rahvusvahelistel võistlustel osalemise keeld määramata ajaks, kuid neil on õigus võistelda kohalikel võistlustel.

Venemaa spordiministri Vitali Mutko esimene kommentaar IAAFi otsusele oli napisõnaline, kus ta teatas, et "eemaldamine on vaid ajutine ja see probleem on lahendatav".

Süüdistus

Rahvusvahelise antidopingu agentuuri (WADA) uurimisrühm avaldas esmaspäevasel pressikonverentsil raporti, mis paljastas rahvusvahelises kergejõustikuliidus ja Venemaa antidopingu agentuuris vohava korruptsiooni. WADA soovitas Venemaa IAAFist välja heita ning määrata venelastele rahvusvahelistel tiitlivõistlustel osalemise keelu.

Süüdistuste kohaselt olid 2011. aastal kaheksa Venemaa kergejõustiklase näidud kahtlased, kuid IAAFi abiga mätsiti need juhtumid kinni. Prantsusmaa politsei on juba vahistanud endise IAAFi presidendi Lamine Diacki, keda kahtlustatakse pistise võtmises, ning kunagise IAAFi antidopingu osakonna juhi Gabriel Dolle'i.

Raportist ilmneb veel, et dopinguteema on Venemaal süsteemne ning on väidetavalt toiminud pikaaegselt. Venemaa antidopingu agentuur on raporti kohaselt hävitanud 1400 dopinguproovi.