"See on spordi jaoks väga murranguline raport. See paljastab täiesti uuel tasemel korruptsiooni, seda isegi võrreldes FIFA-ga (Rahvusvaheline jalgpalliliit - toim.)," sõnas raporti üks autoritest Richard McLaren, kirjutab BBC Sport.

Esmaspäeval avaldatav raport kirjeldab, kuidas kergejõustikuliit on läbi aastate tegelenud ulatusliku rahapesu, altkäemaksude ja väljapressimistega ning varjanud dopingut kasutanud sportlasi.

"Potentsiaalselt on tegemist suure hulga vanade meestega, kes on pannud väljapressimiste ja altkäemaksude abil oma taskusse hunniku lisaraha, kuid ühtlasi on nad märkimisväärselt mõjutanud rahvusvaheliste tiitlivõistluste õiglast paremusjärjestust," lisas spordivaldkonna juristina töötav McLaren.

Eelmisel nädalal teatasid Prantsusmaa ametivõimud, et on alustanud juurdlust IAAFi ekspresidendi Lamine Diacki suhtes, keda kahtlustatakse Venemaalt saadud altkäemaksude vastu võtmises. 82-aastane kergejõustikujuht olevat vastutasuks varjanud Venemaa kergejõustiklaste - sealhulgas pikamaajooksja Lilia Šobuhhova - positiivseid dopinguproove.

Uurimise alla on sattunud ka Diacki poeg Papa Massata, endine IAAF-i antidopingu juht Gabriel Dolle, Venemaa kergejõustikuliidu eksjuht Valentin Balahnitšev ning Venemaa pikamaajooksjate ja käijate endine peatreener Aleksei Melnikov.

Üleeile teatas IAAFi president Sebastian Coe, et 28. novembrile planeeritud iga-aastane auhinnagala jäetakse ära, kuna alaliitu raputavad suured skandaalid.