17-aastane Wilma Murto ületas eile Someros toimunud teivashüppekarnevalil kõrguse 4.45, mis on uus Soome rekord nii U20 kui U23 vanuseklassis. Ka Amsterdami EM-i norm sai viie sentimeetriga alistatud.

Imetulemusele lisab erilisust veelgi tõsiasi, et soomlanna treeneri Jarno Koivuneni sõnul polnud rekordhüpe tehniliselt mingi supersooritus. Samuti selgus, et 4.45 alistus Murtole täispika hoojooksuta.

Huvitaval kombel on kerkinud U18 vanuseklassis maailma parimateks naisteivashüppajateks just skandinaavlased. Näiteks tänavuse välihooaja lõppedes oli hooaja edetabeli esikolmik järgmine: Murto (Soome) 4.30, Elienor Werner (Rootsi) 4.26 ja Lisa Gunnarsson (Rootsi) 4.25.

Teine supertulemus sündis eile Jyväskyläs, kui 14-aastane Arttu Mattila ületas kõrgushüppes 2.03. Varasem selle vanuseklassi Soome rekord, mis oli suisa seitse sentimeetrit kehvem, kuulus endisele tipphüppajale Oskari Frösenile.

Pärast mängeldes kõrguse 2.03 alistamist seadis Mattila latile ka oma vanuseklassi maailmarekordi 2.08. Teine ja kolmas katse olevat olnud sellel kõrgusel ka väga lootustandvad, vaid õrn puudutus sääremarjaga tõi lati mõlemal korral alla.