IAAF-i rahvusrekordeid toimetav sakslane Heinrich Hubbeling rääkis ajalehele The Economic Times, et paljude India atleetide rekordid äratavad kahtlust. Nimedest tõi ta välja kolmikhüppaja Renjith Maheswary, kaugushüppaja Ankit Sharma ning sprinterid Dutee Chand ja Srabani Nanda.

Indialased pole seejuures ainsad, keda sohitegemises kahtlustakse. Samamoodi on luubi all Albaania, Armeenia, Kasahstani, Kõrgõstani ja Usbekistani normitäitjad.

"IAAF on loonud paneeli, millesse kuuluvad ametnikud hakkavad otsima fiktiivseid võistlusi ja võltsitud sünnikuupäevi," ütles Hubbeling. "Loodame, et sellised petturlikud teod ja nendesse segatud ametnikud saavad IAAF-i poolt karistatud."

Detailsemaks minnes tõi Huggeling välja, et Renjithi puhul äratas kahtlust kvalifitseerumise viimasel päeval Bengalurus hüpatud tulemus 17.30 meetrit ning Ankit Sharma kaugushüppe tulemus 8.19 Almatõs. Rios piirdusid mehed vastavalt 16.13 ja 7.67-ga. Ka nende karjääri varasemad tulemused jäid olümpianormist kaugele.

Dutee ja Srabani juhtumites avastati, et nende normi täitmisel võis "vigane" olla automaatne ajavõtusüsteem. Näiteks juunikuise Almatõ naiste 100 meetri esikolmik ei jõudnud Rios oma rekorditele ligilähedalegi, piirdudes 11,69 ja 11,72-ga. India naiste 4 x 100 meetri teatenelik jooksis juulis Almatõs välja aja 43,42 sekundit, kaks kuud varem näitas kellatabloo Pekingis 44,03.

Hubbelingi sõnul olid sellised mahhinatsioonid populaarsed 1990-ndatel Aafrika riikides. "Kui ma sellest IAAF-ile teatasin, said asjaga seotud alaliidud hoiatuse ja petmine lõpetati. Viimased paar aastat on hakatud seda taktikat jälle tihedamini kasutama," sõnas ta.