Austraallased väidavad 35 aastat võistlustest hiljem, et neil on teaduslikke tõendeid, kuidas nende sportlaselt Ian Campbellilt rööviti kohtunike poolt olümpiavõit, vahendas ERR Sport.

Väidetavalt on Melbourne'i ülikooli teadlased kogunud videopildi alusel tehtud uuringuga tõendid, mis näitavad, et Campbelli kolmas katse tollel võistlusel oleks pidanud loetama määrustepäraseks. Kohtunikud nägid aga tollel hüppel, et austraallase jalg puudutas reeglitevastaselt maad enne lennufaasi.

Campbell maandus tollel hüppel olümpiarekordit tähistava 17.39 ja toonase maailmarekordi märgi 17.89 vahele. Austraallased küll protestisid ka kohe pärast võistlust, kuid nende protest jäi rahuldamata ja Uudmäe sai tulemusega 17.35 kuldmedali kaela.

Austraallaste sõnul on nende uurimust toetanud ka "rahvusvahelised eksperdid" ning selle järgi maandus Campbell oma katsel 17.51 peale ning peaks seetõttu tagantjärele saama kuldmedali enda nimele.

Uurisime Jaak Uudmäelt, mida mees ise asjast arvab.

"Eks neid tahtjaid ole ennegi olnud. Kes siis kulda ei tahaks? Õnneks selline asi ei saa kuidagi läbi minna, kuna reegel ütleb, et kui kohtunik on tulemuse ära mõõtnud või mõõtmata jätnud, siis asi edasikaebamisele ei kuulu," rääkis olümpiavõitja.