32-aastasele Mätasele tagas edu hoojooks, mis valmistanud talle karjääri jooksul palju peavalu. „Viimases Eestis tehtud trennis proovisin korra pika hoo pealt visata ning kõik klappis. Tegin täna ühe oma karjääri parematest hoojooksudest,“ selgitas naerulsuine Mätas kümnevõistlejalikku lähenemismeetodit. „Olen seni visanud väikse hoo pealt, sest suure hooga rakenduvat raskust ei pea jalad vastu. Saab näha, mis minust üldse homseks lõppvõistluseks alles on jäänud, sest haigele õlale ei teinud tänased katsed kindlasti head.“

Odaviske eelvõistlus peeti Amsterdami keskväljakul, kus paarituhandepealine publikuhulk sportlastele vahetus läheduses kaasa elada sai.

„Siin võistelda oli fantastiline! Oleks vaid rohkem võistlusi, kus sedasi publiku keskel saaks visata. Siin unustad oma viskeks kõik muu ja teed publiku kaasaplaksutamise saatel oma parima."

"Homsel lõppvõistlusel on plaan üks - täiega peale minna -, sest midagi kaotada pole. See on ka mu viimane võimalus olümpianormi täita. Ka tänane pikim vise polnud täna ideaalne, sest ei jäänud kandma, nii et varu on küll," lisas Mätas.

Mätase hoolealune Magnus Kirt piirdus eelvõistlusel 74.64 ning 26. kohaga.

"Magnus on tegelikult üliheas vormis, kuid ta püüab lihtsalt üle. Ta võistles vahepeal liiga palju. Pärast Sule memoriaali, kus ta viskas 84.47, tekkis ilmselgelt pingelangus - seda näitasid ka järgmiste võistluste tulemused. Ta kaotas nende võistlustega oma viske ära ning polegi kindlust veel tagasi saanud. Olen kindel, et Rio olümpiaks leiab ta selle taas üles!" sõnas Mätas, kes võttis pisaratega võidelnud Kirdi võistluse ise kokku, et noort hoolealust veidikenegi säästa.

"Olen kõike seda (ebaõnnestumisi - toim) ju ise samamoodi kogenud. Teed kogu aasta ühe võistluse nimel tööd ja siis ebaõnnestud," lisas ta.