Sellel on mitmeid põhjusi. Erki Noole, Rein Auna ja Aleksander Klumbergi olümpiamedalid, muudki head tulemused rahvusvahelistelt võistlustelt ning läbi aegade heade mitmevõistlusetreenerite töö ja heatasemelised võistlused nii rahvuslikul kui rahvusvahelisel tasandil.

Lisaks sportlikele tulemustele kinnitab seda ka raudkindlalt fakt, et kui toimub tiitlivõistluste kümnevõistlus, jälgivad paljude koduste huviliste silmad erinevate meediakanalite ja ajalehtede „otseülekandeid“ kirjasõnas. Sama toimub kohe algavate kergejõustiku Euroopa meistrivõistluste ajal.

Amsterdamis asub täna võistlustulle 13 kergejõustiklast, neist kahepäevasel kümnevõistlusel Janek Õiglane, Kristjan Rosenberg ja Mikk Pahapill.

Tulle asuvad ka ajakirjanikud. Kui mõned spetsiaalselt alale pühendunud blogijad ja internetilehed välja arvata, pole teist riiki, millise ajakirjanduses kajastatakse harda järjekindlusega iga olulist hetke kahe raske päeva tegemistest. Tiheda tähelepanuga oma meestel jätmata kahe silma vahele ühtegi konkurentide olulist etteastet. Üks ala teise järel, vahekokkuvõtteid ja võrdlevat punktiarvestust pidades. Sama olulised on kõik teised startivad 10 Eesti sportlast, aga kuna teistel on veel tegemist eelvõistlustega, saavad esimesel võistluspäeval suure osa tähelepanust kümnevõistlejad.

Seda ei tehta ju lõbu ega ka mingi erilise kiindumuse pärast, vaid peamiselt ikka seetõttu, et sel tegevusel on nõudlust, seda jälgivad tuhanded huvilised nii Eestis kui eestlased, kes kodust eemal. Telepilt näitab võistlust, enamik eestlaste etteasteid saavad Amsterdami EMi telepildis otsekajastuse, aga eestlased loevad ikka aasta-aasta järel kirjutava pressi kajastust. Tuleb au anda kajastajatele ja neile, kes selleks põhjuse annavad - sportlastele, treeneritele ja fännidele.

Kui seda unikaalset tegevust kirjeldada mõne teise eduka kümnevõistlusriigi spordisõbrale, Saksamaalt, Tsehhist või Prantsusmaalt, siis põhjustab see imestavaid pilke ja lisaküsimusi. Neil nii ei tehta. Loomulikult on neil omad huvilised, arvuliselt riikide suurust arvestades isegi rohkem kui meil, aga sellist meeletut vaeva nende ajakirjanikud ala kallal ei näe.

Loomulikult on tegu „kaup kauba vastu“ tehinguga meedias. Uue info lisamine tagab huviliste korduva tagasipöördumise sama pidevalt uueneva artikli juurde. Kokkuvõttes tuleb olla entusiastlikele spordireporteritele olla tänulik, et eestlaste huvi saab infoga toidetud, suurim töö selleks on siiski tehtud treenerite, sportlaste ja teiste huviliste poolt, tänu kellele on meil aasta ühe olulisema spordivõistluse kümnevõistlusele võimalik kaasa elada.

Juba täna, nii ühe, teise, kui kolmanda omavahel uudise ülespaneku kiiruses võistleva meediaväljaande veergudel, Amsterdami Euroopa meistrivõistlustelt.