"Miks mitte! Ma ei saa ju ometi eestlasele ära öelda," vastab tšehh naeratades, kui siinkirjutaja end tutvustab ja lühikest intervjuud palub.

41-aastane kümnevõistleja tuli Amsterdami naisega ning pole võistlusel seotud ühegi tööülesandega, kuigi nii võiks arvata küll. Nimelt töötab ta juba kolmandat aastat Primas, ühes Tšehhi kolmest suurest telekanalist, uudisteankruna.

"Algus oli teles väga-väga raske," tunnistab Šebrle, kes on varem osalenud ka Tšehhi tähtede laulusaates. "Aga nüüd on seis õnneks palju parem. Minu peamine ülesanne on uudiste ettelugemine, aga samas peame ka reporterite kirjutatud tekste korrigeerima ja kohandama. Spordiuudiseid pole meil sisuliselt üldse."

Lepib tuntusega

Teletöö tõttu ei õnnestu Šebrlel kodumaal väga madalat profiili hoida. "Olen nüüd tuntumgi kui sportlaskarjääri ajal," ütleb Šebrle endale omaselt tagasihoidlikult. Ta lisab, et on tuntusega ära harjunud ning ei lase end sellest häirida. "Käisin sel aastal Götzises mitmevõistlust vaatamas ja seal olin inimestel hästi meeles veel oma sportlaskarjääri tõttu. Mitmevõistluse publik ei ole sisuliselt üldse vahetunud."

Omajagu autogramme on Roman Šebrle pidanud karjääri jooksul jagama ka eestlastele.

Et kümnevõistlus pole ala, millega pärast sportlaskarjääri lõppu hobikorras edasi tegeleda, hakkas Šebrle kolme aasta eest tõsisemalt golfi mängima. Nagu selgub, on tšehhil uuel meelisalal kõrged ootused.

"Mängin golfi südamega. Kui mul oleks rohkem aega, võiksin mängida veelgi tõsisemalt. Rio olümpiast ma veel ei unistanud, aga tulevikus loodan mõnel suurvõistlusel osaleda küll."

Kümnevõistlusel hoiab Šebrle jätkuvalt silma peal, kuigi - nagu ise tunnistab - peaks rohkemgi hoidma.

Amsterdamis kujunes kümnevõistluse kuldmedali hinnaks vaid 8212 punkti, mida on 15 punkti võrra vähem kui Šebrlel 2000. aastal Götzises maailmarekordit püstitades üheksa ala järel.

"Selline asi on olümpia-aastal paratamatu. Paljusid tippe polnud kohal ning need, kes olid, pole veel oma parimas vormis. Ka ala üleüldine tase Euroopas on langenud. Kuna tšehh Adam (Helcelet) tuli siin 8157 punktiga hõbedale, vaatasin siiski võistlust suure huviga. 8400 punkti võib ta ehk teha, kuid edasi läheb juba keeruliseks," lisab 18-kordne tiitlivõistluste medalist.

Rosenbergist ja Uibost

"Kuulsin, et teil on mitmed tugevad noored peale kasvamas. Mulle jäi meelde see pikk poiss... Rosenberg vist, jah? Ta hüppas väga hästi kõrgust ja jättis jooksudes hea mulje," tunnustab Šebrle ametivenda.

Eesti noortest mitmevõistlejatest oskab Šebrle nimetada ka Maicel Uibo nime. "Tean, et ta õpib USA-s ülikoolis ja on andekas poiss. Aga võistlemas polegi ma teda veel näinud."

Tšehhi kümnevõistluse seis pole olümpiavõitja sõnul just kiita. "Meil on Helcelet ja kaks noort poissi, kuid veel on vara öelda, mis neist tulla võib. Üleüldiselt pole kümnevõistlus enam nii populaarne nagu minu ja tema (Šebrle osutab endast paar rida eespool istuva Tomas Dvoraki poole - toim) aegadel. Mitte midagi sellist nagu teil seal Eestis!" naerab vanameister.

Romas Šebrle