Järgmisel aastal peab Heitjate seeriavõistlus 50. juubelit, alates 1998. aastast heitjatele väga olulist sarja vedanud Ants Kiisa leidis, et see pikk ajalugu vääriks raamatut. Nii pöörduski ta kogenud spordiajakirjaniku Deivil Tserbi poole, üheskoos otsustati, et kuiva statistikakogumikku teha pole mõtet, küll aga võiks lahti rääkida võistluse endiste ja praeguste kangelaste elulood. Kokku sisaldab kogumik üle 40 sportlase loo, teiste hulgas on peatükk ka Gerd Kanterist, Magnus Kirdist, Andrus Värnikust, Martin Kupperist ja Aleksander Tammertist.

„Tahaks loota, et kui keegi õhtul voodis seda raamatut sirvib, siis ei uinuta see teda magama, vaid need naljakad, aga ka mõneti dramaatilised lood hoopis ergutavad üles,” ütles Tserp täna Tallinnas toimunud raamatu esitlusel.

Asjaosalised uudistavad. Laua taga Margus Tammaru, Gerd Kanter, Eha Rünne ja sarja esimene võitja Toomas Berendsen. Püsti seisab Tanel Laanmäe.

Ühtlasi avaldas ta tänu sportlastele, kes sedavõrd avameelselt ja vapralt rääkisid lisaks sportimisele ka dopingust ja elu keerdkäikudest. „Selles raamatus pole miski tabu,” kinnitas varem Jüri Tamme eluloo ja Eesti ujumise ajaloo kaante vahele talletanud Tserp, kelle sõnul on kogumikus väga palju õjuhtumeid ja olukordi, millest teised saavad õppida.

Dramaatikat rohkem kui Kanepi biograafias

Tserbi hinnangul on 300-leheküljelises raamatus dramaatikat kordades rohkem kui oli eelmisel aastal palju furoori tekitanud tennisisti Kaia Kanepi biograafias. Kirjutamise ajal oli tema jaoks üheks liigutavamaks ja emotsionaalsemaks hetkeks, kuidas vasaraheitja Maris Niit (varem Rõngelep) meenutas avameelselt toitumisega seotud haiguseid, mis ajasid ta sõna otseses mõttes enesetapu äärele.

Saladuseloori kergitatakse kettaheitja Elju Kubi dopinguloolt: väidetavalt lavastati Kubi toona süüdi, positiivse proovi olla autori andmetel andnud hoopis üks odaviskaja, kellel oli väga tugev seljatagune. Tolle isiku nime pole kohtuasja kartuses siiski välja toodud, 31 aastat tagasi juhtunud loo faktide tõendamine pole paraku võimalik. "Alguses ei jõudnud juhtunu mulle üldse kohale. Ma vihastasin õudselt. Tulin koju ja hakkasin koristama. Pärast seda ei tundnud mind enam keegi, isegi mitte oma treener. Enne kõik rääkisid minuga, pärast vaatasid samad inimesed teisele poole, et tahetud teregi öelda," meenutab karjääri tipphetkel 65.00 heitnud Kubi raamatus. Too odaviskaja ei palunud temalt hiljem isegi mitte vabandust.

Samas tunnistab Kubi ausalt, et on proovis siiski ka ise keelatud ained ära. „Ma ei tea, kas me pesime Elju puhtaks, aga puhtamaks küll,” usub Tserp.

Odaviskaja Andrus Värniku kohta saab lugeja muuhulgas teada, et mees on oma MM-medalid maha müünud. Lõik raamatust: „Viimastel aastatel on mitu korda levinud kuuldus, et Andrus soovib oma MM-medaleid müüa. Kas põhjuseks oli rahavajadus või mõni muu segav faktor minevikust, pole avalikuks tulnud, küll aga saab nüüd öelda, et medalid on omanikku vahetanud. Uus omanik ei soovi enda isikut avalikustada, kuid plaanib väärtuslikud auhinnad Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumis kõigile huvilistele vaatamiseks välja panna. Ta soovib vältida avalikku arutelu ja narrivõitu kemplemist, mis mõni aasta tagasi Eesti spordisangarite artefaktide ümber käis. Peagi on üle kümne aasta avalikkuse eest varjus olnud Andruse medalid uudistamiseks muuseumi eksponaatide hulgas.”

Raamatu autor Deivil Tserp.