Tõsi, 42-aastast tartlast ennast Hiinamaal heiteringis ei näe, küll aga võistleb Linnupesas (Pekingi olümpiastaadioni nimetatakse ingl. k. Bird Nestiks) tema hoolealune Martin Kupper.

Kui märtsis heitis Kupper isiklikuks rekordiks 66.67 ning mais pääses Teemantliigas kahel etapil nelja parema hulka, siis suvel pole tal rõõmustamiseks põhjust olnud.

"Martinit tabas kohe pärast juuni teises poole toimunud Euroopa karikat tõsine viirushaigus. Ta oli seetõttu paar nädalat täiesti siruli, kaotades oma jõust mitukümmend protsenti. Taoline drastiline jõukaotus mõjus paratamatult ka tehnikale," nendib Tammert.

"Ega ta praegu pole veel päris sama heas seisus nagu enne viirust, aga loodame, et paari nädalaga annab veel võimu koguda."

Möödunud nädalavahetusel sai Kupper Eesti meistrivõistlustel hõbeda ning, mis tähtsamgi, andis märku, et on taas teel ülespoole. Kupper heitis kolmel katsel 61.70 või rohkem, parimaks jäi viimase katse 62.13.

"Ka nendes heidetes oli veel küllaga reservi. Oleme teinud pärast haigust trenni üsna piiri peal, et vähegi seda kaduma läinud teravust MM-iks tagasi saada. Usun, et kui nüüd vahetult enne äralendu lihastele väike puhkus anda, võiks 64-65 meetrit olla Pekingis reaalne. Martin on väga kohusetundlik ja usin treenija, mistõttu on veidi keeruline seda pausi teha.. Ikka tundub, et kui teeks veel rohkem trenni, siis oleks tulemus ka veel parem, kuigi tegelikult toob väike paus lihastesse väga vajaliku värskuse," lisab Tammert.

"Eks palju sõltub ka sellest, kuidas Martin oma võimeid Pekingis realiseerida suudab. Eellaagrit kergejõustikuliidu poolt seekord kavas polnud, seega kohale lendame 22. augustil ehk viis päeva enne kvalifikatsiooni. See peaks olema optimaalne aeg sealse niiskuse ja suduga harjumiseks."

Tammert, Pekingi MM-i 12. mees, tunnistab lõpetuseks, et tegi ka ise kuni kevadeni üsna korralikult trenni, kuid siis tuli töökohustuste tõttu pikk paus sisse. Eesti meistrivõistlustel oli ta 57.44-ga viies.

"Pekingis võin ma ju soojendusstaadionil Martinile heiteid ette näidata nii palju kui soovin, tehes tegelikult enda jaoks trenni," naljatleb vanameister, kes loodab sügisel 21. hooaega järjest siiski ka 60 meetri piiri alistada.