Meeste kettaheites ei saanud seljavaevuse tõttu tulla ringi Gerd Kanter. "Sellist probleemi pole mul varem olnud," rääkis Kanter. "Valu on selgroosirgestaja ülemise otsa ja trapetsi alumise osa vahel. Proovisin kolmapäeval heita, see segab tehnikat ja valus on ka. Mõne muu vigastusega saaks läbi valu heita, praegu pole varianti ka," selgitas Kanter, kelle sõnul on see probleem teda häirinud juba kolm nädalat. "Juba enne laagrit oli tunda. Teine laager läkski oluliselt kehvemini kui esimene. Esimeses heitsin 65,5 meetrit, teises 64.70."

Meeste kettaheites võidutses maailmameister Andrius Gudžius 67.02-ga. Teise koha saavutas rootslane Simon Peterson 63.92-ga ja kolmandaks tuli Rio olümpiamängude neljas mees Martin Kupper 63.23-ga. Kümnevõistleja Janek Õiglane kontrollis samuti vormi, tulemuseks jäi 41.41.

Kupper: "Tulemus eriti emotsioone ei tekita. Ei olnud väga halb heide ega väga hea. Keskpärane, okei algus hooajale. Tunne polnud kõige värskem, teisipäeva õhtul jõudsin alles laagrist tagasi ja siin õnnestus natuke külmetada. See tõmbas veidi pehmeks. Laager läks väga ilusti, kogu ettevalmistus hooajaks on kulgenud professionaalselt. Järgmise võistluse teen Poolas. EM-norm (63.50 - M. R.) pole omaette eesmärk, kui olemine värskemaks läheb, peaks see lähiajal ära tulema."

Meeste odaviske resultaadid jäid oodatust tagasihoidlikumaks. Tanel Laanmäe võitis 76.40ga, Magnus Kirt ei hakanud rinnalihase pisitrauma tõttu riske võtma ja loobus võistlemisest. Tema osaleb reedel Teemantliiga võistlusel.

Laanmäe: "Täielik ebaõnnestumine. Ma pole treeninud selleks, et visata 76 meetrit. Enne Hispaania laagrit põrutasin kanda. Sain seal raja peal teha vaid ühe treeningu, kokku olen täishoolt visanud vaid neli korda. Nüüd poole hooga visates oli kõik korras, täishooga lagunes aga tehnika ära. Vaja läheb üks-kaks treeningut, et asi paika saada."

Naiste vasaraheite võitis hooaja tippmargi 68.02ga Eesti rekordinaine Anna Maria Orel. Rekordist jäi puudu vaid 69 sentimeetrit. Orel tegi elu parima seeria, kõik heited olid üle 67 meetri. Teise koha sai ukrainlanna Aljona Šamotina (67.96), kolmanda soomlanna Krista Tervo (67.30) ja neljanda meie endine rekordinaine Kati Ojaloo (66.18).

Orel: "Ma pole elus sellist seeriat teinud. Hindeks võiks võistlusele panna 3+, kuna tegin ikkagi hooaja tippmargi. Siiski soovisin täita EM-normi (69.00) ja rünnata 70 meetrit. Tahtsin saada head tehnilist tunnetust, aga kõik heited olid tehniliselt erinevad, nii oli raske juurde panna. Järgmise etteaste teen pühapäeval Saksamaal Halles. Seal on tugev võistlus ja näen üle pika aja oma treenerit Nicki (Suurbritannia vasaraheitja Nick Miller - M. R.). Ehk saame mõne tehnilise detaili paika, praegu käib jõud tehnikast üle."

Meeste vasaraheites ründas ukrainlane Mikhailo Kochan viiekilose heiteriistaga U18 vanuseklassi maailmarekordit 87.16. Väheke jäi puudu, parimal katsel sai tulevane täht Viimsis kirja 86.78. Meeste hulgas võttis 71.38ga esikoha ukrainlane Hleb Piskunov 71.38ga, eestlastest on parim rekordi 62.98ni viinud Toomas Tankler.

Naiste kuulitõukes sai esikoha 14.96 tõuganud Kätlin Piirimäe. Varem klassikalises stiilis tõuganud naine on nüüd katsetamas pöördega tehnikat. Mõistagi on seetõttu esialgne tehniline pilt heitlik, aga proovikatsel tõugatud 16,5-meetrine sooritus annab lootust edule.

Meeste kuulitõukes võimutses korduvalt üle 20 meetri tõuganud Aleksei Netsipar, kellele jäi kirja 20.08. Eestlastest on parim Kristo Galeta (19.19) ja Jander Heil (18.31).

Naiste odaviskes oli parim Liina Laasma. Ta avakatsel kirja 54.60, järgmised voorud lisa ei andnud. Järgmisel nädalal Götzises startiv mitmevõistleja Grit Šadeiko viskas oda 43.19 ja tõukas kuuli 12.47. "Lootsin enamat, aga tulin hiljuti Portugali laagrist tagasi ja ilmselt pole veel päris välja puhanud. Götzises tahaks suuta terve võistluse korralikult kokku panna," kommenteeris Šadeiko.

Naiste kettaheites polnud vastast Kätlin Tõllasonile, kes lennutas kilose ketta 55 meetri ja 17 sentimeetri kaugusele.

Eelinfo:

Lisaks on stardis mitmed välisvõistlejad, teiste seas ka Leedu kettaheitja Andrius Gudžius, kes krooniti Londoni MMil maailmameistriks.

"Kahtlemata on tegu hooaja kõige tugevatasemelisema heitevõistlusega Baltikumis," sõnas peakorraldaja Ants Kiisa. "Lisaks Eesti parimatele tuleb starti valitsev kettaheite maailmameister Andrius Gudžius Leedust, samuti 2016. aastal odaviskes Euroopa meistriks kroonitud lätlane Zigismunds Sirmais ja mitmed teised lähiriikide parimad heitjad," lisas Kiisa.

Ajakava:

12.00 Vasaraheide N
13.00 Vasaraheide M
13.00 Kuulitõuge N
14.00 Odavise N
15.00 Kettaheide N
15.00 Kuulitõuge M
15.45 Sponsorite võistlus
16.00 Odavise M
17.00 Kettaheide M

Osalejate nimekirja näeb siit.