Kose lähedalt Kuimetsast pärit 19-aastane Saluri püüdis tugeva spordiülikoolina tuntud Arkansase, kus peale Niidu on käinud eestlastest ka Jaanus Uudmäe, tähelepanu mullu suvel, kui ta sai juunioride MM-il 7583 punktiga viienda koha. Ülikooli suurt huvi Saluri vastu näitab tõsiasi, et noormehele pakuti kohe täisstipendiumi.

Saluri läks treeningutele üsna hilja, kuni viienda klassini tegi ta sporti koos kodukandi külapoistega. Esimene oli korvpallitrenn, millega ta liitus 11-aastaselt, aga seal ta kaua ei püsinud.

„Kuuendas klassis pani ema mind Kosele Ando Algre kergejõustikutrenni. Esialgu oli jutt, et teen keskmaajooksu, aga üsna pea hakkasin ikkagi kõikide aladega tegelema,” meenutas
Saluri.

Valikus ka võrkpall

Algre juures treenis ta põhikooli lõpuni. Talviti tuli sõita kord nädalas harjutama Tallinna spordihalli, sest sisetingimustes Kosel kergejõustikuga tegelda ei saanud. Üheksanda klassi lõpuni mängis ta aktiivselt ka võrkpalli ja tuli Kaiu võistkonnaga võrkpallis Raplamaa
karikavõitjaks.

„Tegelikult oli mul võrkpalli vastu huvi suuremgi, sest sama alaga tegeles noorena ka isa,” tõdes ta.

Tõsisemaks läks kergejõustiku harrastamine 2009. aasta sügisel, kui Saluri alustas õpinguid Audentese spordigümnaasiumis, kus tema treeneriks sai Tõnu Kaukis. Noormehe enda kinnitusel ei läinud algus sugugi ladusalt.

„Esimene aasta ei läinud tõesti kõige paremini. Tulin Kaukise juurde jutuga, et äkki võiksin kolm korda nädalas teha kergejõustikku ja sama arv kordi käia spordikooli võrkpallitreeningutel. Kaukis muidugi välistas kohe sellise võimaluse,” rääkis Saluri naerdes.

„Eks mul oli esimesel aastal muidki probleeme, sest tegelikult ma sel ajal veel ei mõelnud tõsiselt sportlaseks saamisest, ka hinded võinuks olla paremad,” analüüsis ta tagantjärele esimest gümnaasiumiaastat.

Suhtumine muutus 11. klassis, kui Saluri toakaaslaseks sai mullu sügisel USA-sse treenima ja õppima läinud mitmevõistleja Maicel Uibo.

„Koostasime endale ise reeglid: kohe pärast trenni pidime koolitööd ära tegema, magama läksime kell kümme. Ühel hetkel märkasime, et sedasi planeerides sujus kõik palju paremini ja ka tulemused hakkasid paranema,” lausus juunioride MM-il viiendaks tulnud noormees.

Vahepeale on jäänud sügisene ettevalmistusperiood ja sisehooaeg, kus Saluri püstitas seitsmevõistluses 5598 punktiga uue isikliku tippmargi.

„Sügisel tegin palju taastumisharjutusi, et vanad vigastused välja ravida. Üldjoontes läks kõik plaanipäraselt, aga eks väikseid vigastusi ole mitmevõistlejatel alati. 5598 punktiga ma rahule ei jäänud, varu oli kindlasti sees. Aga selline see mitmevõistlus juba kord on – kõikidel aladel on raske õnnestuda,” võttis Saluri ise kokku vahepealse kaheksa kuu tegemised ja õnnestumised. Kõige rohkem peavalu valmistab talle endiselt kõrgushüpe, kus isiklik rekord on jäänud püsima 1.86-le. „Vähemalt olen selle arendamisega kõvasti vaeva näinud ja loodetavasti suudan suvel rekordi vähemalt 1.90-ni viia,” lootis ta.

Sügisest ootab Raplamaa külapoissi uus elu, ookeani taha kolimine. Kuu alguses käis ta tutvumas kahe ülikooliga ja otsustas lõpuks Arkansase kasuks. Teine variant olnuks Georgia ülikool, kus studeerib ka sõber Maicel Uibo. Miks Saluri just sellise valiku tegi?

Suundub tippkeskusse

„Nähtu ületas igas mõttes ootused: nii Arkansase kui ka Georgia ülikool üllatasid ainult heast küljest. Valik jäi Arkansasele peamiselt seetõttu, et nendega olin saanud kontakti juba suvel ja otsus sinna minna oli suuresti juba enne USA reisi tehtud,” põhjendas ta.

Arkansast peetakse üheks maailma paremaks treeningukohaks: suurepärane kliima, head treenerid, väga hea staadion ja sisehall. Eriti suur vahe Eestiga on meditsiinis: seal on ülikoolil taastumiskeskus, kus arstid ja masseerijad on iga hetk valmis sportlast abistama.

Ka Georgias oli üldjoontes kõik vajalik olemas ja ilm veelgi soojem kui Arkansases. Ainult sisehalli neil pole.

„Georgiast jäi enim meelde lõunasöök koos kuulitõuke maailmameistri Reese Hoffa ja olümpiavõitja Adam Nelsoniga, kelle juhendaja on ülikoolis heitjate-tõukajate treener ning aitab ühtlasi ka mitmevõistlejaid, sealjuures Maicelitki,” meenutas Saluri. „Eks see üldine vahe Eestiga olegi just selles, et USA ülikoolides on sportlastele loodud ideaalsed tingimused, ise ei pea millegi pärast muretsema. Tuleb olla vaid mees ja head treeningtingimused tulemusteks realiseerida,” lisas ta.

Enne USA-sse kolimist on ees pikk suvi. Juunis kavatseb Saluri täita Eesti–Soome–Rootsi maavõistlusel U-23 EM-normi 7200 punkti. Suurim eesmärk ongi juulis Tamperes toimuval EM-il hästi esineda. Juba augustis sõidab ta uutele väljakutsetele USA-sse.

Ema Iiris peab blogi
Karl Robert Saluri ema Iiris Saluri peab juba kolmandat aastat blogi (kuimetsakuld.blogspot.com), kus ta annab poja tegemistest spordisõpradele põhjaliku ja huvitava ülevaate.

„Öeldakse, et last on mõtet panna muusikakooli siis, kui ta ei suuda ilma muusikata elada. Sama võib öelda Robi ja spordi kohta – juba väikse poisina sai selgeks, et ta lihtsalt ei saa olla sportimata ja võistlemata,” tõdeb terviseameti avalike suhete juhina töötav Iiris.

„Robi USA-sse mineku pärast on mul kahetised tunded. Emana olen muidugi kurb, sest kui seni sai tema tegemisi jälgitud alati kohapeal, siis nüüd tuleb leppida distantsilt kaasaelamisega. Samas peab asjade käiku mõistma, sest ega USA-le alternatiive Eestis poleks olnud,”
tunnistab ta.

Karl Robert aitas sõbragi USA-sse
Karl Robert Saluri vastu tundsid talvel huvi üsna mitu USA ülikooli. Teiste seas saatis talle kirja ka New Orleansi ülikool, mis taastub endiselt 2005. aasta orkaanist Katrina.

Kuna Saluri ise oli juba otsustanud, et teeb valiku Arkansase ja Georgia vahel, soovitas ta ülikoolil võtta ühendust teise eestlase, mullu suvel kümnevõistluses juunioride MM-il 17. koha saanud Markus Leemetiga. Nii läkski: Holger Peeli hoolealusele pakuti lõpuks suisa täisstipendiumi.

„Mõned kontaktid olid mul ka varem, kuid keegi polnud pakkunud täisstipendiumi. Seetõttu hakkasin mõtlema juba vaikselt Tartu ülikooli peale,” ütles Leemet, kelle New Orleansi minek on praeguseks juba kindel. 19-aastast noormeest hakkavad USA-s juhendama kaks treenerit – neist üks on muide Ty Sevin, kelle kuulsaim õpilane on teivashüppe maailmameister Brad Walker.

Karl Robert Saluri
Mitmevõistleja

Sündinud 6. augustil 1993

Haridus: Kuimetsa algkool, Kaiu põhikool, Kose gümnaasium, Audentese spordikool, sügisest Arkansase ülikool

Esimene treener: Ando Algre

Praegune treener: Tõnu Kaukis

Klubi: Järvala

Saavutusi: juunioride EM-i kaheksas koht (2011) ja juunioride MM-i viies koht (2012)