Kuna tänavu on EM-normi (7850) täitnud koguni viis Eesti mitmevõistlejat, siis vigastuse tõttu hooaja avastarti kahel korral edasi lükanud Janek Õiglane mullusele tulemusele loota ei saa. Oleks tänavusi normitäitjaid kaks, võiks ta rahulikult EM-iks vormi timmida. Aga ühtäkki on Eestist (jälle) saanud maailma üks juhtivaid kümnevõistluse riike ja koondisse pääsemiseks peaks Õiglane enne 16. juulit ületama praegu pingereas kolmandal kohal oleva Karel Tilga tulemuse 8101 punkti.

„Janek on öelnud, et ta tahaks 14.-15. juulil võistelda. Paraku pole sel ajal kalendris eriti kümnevõistlusi ja oma teivastega maailma lõppu reisida ei saa ka,” nentis kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi eile.

Täna andis Õiglane alaliidule teada, et ei hakka ikkagi sel aastal tiitlivõistluse normi enam püüdma. Algselt pidi ta võistlema mai lõpus Götzises, kuid sisehooajal saadud kannatrauma rikkus selle plaani. Seejärel kogus ta vormi juunis Ratingenis toimunud jõuprooviks, ent vigastas reit ja seegi plaan tuli korstnasse kirjutada. Nii järgnes Õiglase mullusele imeilusale hooajale (suurepärane MM, võimas rekord, kolm kümnevõistlust üle 8000 punkti) äärmiselt õnnetu aasta.

Seega kümnevõistlejate osas peaks asi klaar olema, kui kõik mehed terved püsivad. Berliini sõidavad Maicel Uibo (tänavune tulemus 8514), Karl Robert Saluri (8137) ja Karel Tilga (8101). Johannes Erm (8046) saab EM-il võistelda kaugushüppes, Õiglane ja äsja abiellunud Taavi Tšernjavski (7873) peavad sedapuhku koju jääma. Ka Hans-Christian Hausenbergi treener Tõnu Kaukis kinnitas, et ta hoolealune ei hakka viimasel hetkel enam kümnevõistluse normi jahtima, pigem paneb end proovile kaugushüppes.