Siit võiks isegi kaugemale minna: kas Leila, Liina ja Lily Luik võiksid olla Maarjamaa kõigi aegade kuulsaimad sportlased? Vaevalt? Aga nimetage siis mõnigi atleet, kelle pärast oleksid Eestimaad rünnanud kõik planeedi suurimad uudistekanalid.

Sel nädalal on kohal Associated Press, järgmisel nädalal tuleb Reuters, siis NDR ehk Norddeutscher Rundfunk, siis… Järjekord on sedavõrd pikk, et appi tuli võtta kommunikatsioonibüroo Dalton, sest õed ei suuda usutlust sooviva meedia tulva hallata.

Sportivaid kolmikuid tuleb maailmas ikka ette, ent ükski trio pole kunagi varem üheskoos olümpiale pääsenud. Luiged tegid seega ajalugu. Ent lool olla veel ka teine, inimlik tasand, mis ajakirjandust paelub: õed alustasid jooksutrennidega alles kahekümneselt, kuid suutsid ometi läbi valu ja vaeva suurimale spordipeole jõuda. Tahetaksegi teada, kuidas see võimalik on, ja maailmale näidata, et miski pole võimatu.

„Mis seal ikka nii hullu,” naeris Leila Luik. „Lihtsalt harjumatu, et huvi meie vastu on nii suur. Kes tuleb kohale, kes palub intervjuud kirja teel, saadab meile küsimused. Võtame asja rahulikult, verest välja ei lähe ja nahast välja ei poe. Üritame kõik selle üle elada. Head inimesed aitavad.”

Itaaliasse pakku

Leila sõnul on nemad need, kes määravad, millal ja kuhu tohib külla tulla. Treeningute ajal filmivad kaamerad katteplaane ja fotoaparaadid plõksuvad, intervjuud tehakse siis, kui aeg sobib.

„Aitame õdedel maailma meediaga suhelda ja aegu kokku leppida,” selgitas Daltoni juht Ivo Kallasmaa. „Võin juba praegu öelda, et Luiged on ühed Rio de Janeiro olümpia tähed. Mida aeg edasi, seda rohkem nende vastu huvi tuntakse. Kõige muu juures on nüüd suurepärane võimalus Eestile reklaami teha. Tänu õdedele saavad paljud teada, mida meie riik endast kujutab ja kus asub. Luiged tegid enda tutvustamiseks ka ingliskeelse Facebooki lehe „Trio to Rio”. Võimalus tuleb ära kasutada, ehk jääb sponsoritelegi silma.”

Leila, Liina ja Lily Luige pärast ründavad Eestimaad kõik planeedi suurimad uudistekanalid.

Luikede treener Harry Lemberg tõdes, et töötegemist pole ajakirjanikud veel segama hakanud ja lõppkokkuvõttes on tüdrukud selle meediamöllu olümpiale jõudmisega ise põhjustanud. „Mais on rahulikum aeg, ent juunis, kui hakkab tõsine ettevalmistus, läheme Itaaliasse. Siis jäävad ära vähemalt kodused kohustused – käia siin ja seal ning koolides kohtumas,” rääkis Lemberg. „Eks ajakirjandus jõua treeningulaagrissegi, kuid alati saab probleeme viisakalt lahendada ja liigsest häirimisest pääseda.”„Meil ei ole eeskõnelejat, kellelt küsitakse, see räägib,” selgitas Leila töökorraldust. „Eks teemad ole aina samad: tahetakse teada kolmikuteks olemise kohta, kuidas treenime, oleme ja elame, mida Riost ootame ning loomulikult peame Eestitki tutvustama. Kollaseks ei ole intervjuud seni läinud, ent kahtlastele küsimustele me ei vasta kah.”

Olümpial läheb õigeks mölluks

Võib arvata, et Rio de Janeiros, kuhu Leila, Liina ja Lily Luik saabuvad nädal enne starti, hakatakse nende rahu jõuliselt häirima.

Milline väljaanne ei sooviks olümpiakolmikutest lugu teha! Arvatavasti on õdedel keeruline üheskoos ka sportlaskülas liikuda, sest ikka tahab keegi nendega koos pildile jääda.

„Hullem on kardetavasti ees,” arvas Leila Luik. „Teame, mis meid võib Rios oodata, ja proovime selleks valmistuda.”

Luikede treener Harry Lemberg loodab, et Eesti olümpiakomitee võtab trio enda kaitse alla ja kontrollib olukorda, sest mängudele minnakse eelkõige võistlema.