Homme peetav BIG-i Kuldliiga esimene osavõistlus on avapauguks Eesti kergejõustiku lühikesele sisehooajale. Kahtlemata kujuneb esimese mõõduvõtmise tõmbenumbriks kaugushüppes ja 60 meetri spindis startiv mitmevõistleja Ksenija Balta, kes on lõpuks ometi vigastused seljatanud.

“Viimased kolm nädalat, kui olin Lõuna-Aafrika Vabariigis laagris, sain kõiki alasid täie koormusega teha. Täitsa hea laager — viiest pallist viis!” rõõmustas eile Eestisse saabunud Balta.

Teisalt on sagedased traumad muutnud neiu väga ettevaatlikuks. “Võtan elu ühe nädala kaupa, nii et olümpiamängude kohta ei tasu täna mitte midagi küsida. Kindlasti ei tee ma talvel mitmevõistlust,” ütles ta.

Esimeselt jõuproovilt Balta supertulemusi ei oota ning Valencias toimuv talvine sise-MM pole talle omaette eesmärgiks. “Talvine võistlemine on eelkõige ettevalmistus suveks,” selgitas Balta sihte.

Kannavigastus tabas Baltat eelmise aasta veebruaris. Paranemine aga venis ja venis, suvel õnnestus piigal vaid korra võistelda.

“Minu poolest võib öelda, et eelmine aasta jäi vahele,” ei taha Balta mullust hooaega meenutadagi — Eesti 2007. aasta kaugushüppe edetabelis asub Balta alles 36. kohal! “Aga võib-olla oli sellest kõigest ka mingit kasu. Usun, et uuesti tõusmiseks tuleb korra all ära käia,” lisas ta pärast hetkelist mõttepausi.

Muljetavaldavad Eesti rekordid sprindidistantsidel ja kaugushüppes ei lase Balta võimekuses ka kõige paadunumal spordivaenlasel kahelda, paraku ei leia neiu oma mälulehti lapates üles ühtegi aastat, mil vigastused poleks teda tülitanud.

“Ausalt öeldes ei tule tõesti sellist hooaega meelde,” tunnistas Balta nukralt. “Ka 2006. aastal, kui olin heas vormis ning tegin rekordeid, segasid mind haigus, põlvevigastus, reie tagakülje trauma…” loetles ta ihuhädasid.

Võib-olla on hapras neius peituv tohutu plahvatuslik jõud talle endale ohtlik? “Võib öelda küll, et olen endale ohtlik. Selge see — plahvatuslikumad sportlased saavad ka rohkem vigastusi. Lihtsalt loodan, et kunagi on mu keha kõik kohad valmis pingele vastu pidama,” ei ole Balta lootust kaotanud.

Kaugushüppes tuleb tal homme esikoha nimel võistlema hakata venelanna Anna Nazarovaga, kelle isiklik rekord 6.81 on täpselt sentimeetri võrra eestlanna omast parem. 60 meetri jooksus asuvad starti veel kaks kiiret leedulannat ja Ebe Reier ning põnevust lisab kolmikhüppaja Kaire Leibaku kaasalöömine.

Eesti kolmikhüppe rekordinaine Kaire Leibak alustab hooaega sprindivormi kontrollimisega. “Kohe selline isu on 60 meetrit joosta,” kuulutas viimasel ajal kiiruse parandamisega palju vaeva näinud Leibak.