"Kõigepealt toimusid sarnased protsessid jalgrattaspordis, nüüd kergejõustikus. Ega vastupidavusalade oskusteave pole ju ainult ühe ala kasutada. Teine nähtus dopingutarvitamise kõrval on aga rahvusvahelist head ootust šokeeriv korruptsioon," märkis Port.

"IAAF on üritanud jätta küll printsipiaalset muljet, aga on praegu käimas sama teed mis FIFA-gi - pealtpoolt on kõik ilus, seest aga mäda."

"Olen ise IAAF-i inimestega antidopinguga seoses kokku puutunud. Nemad on küll väga põhimõttekindlad ja usaldusväärsed, aga nad moodustavad vaid ühe osa suurest süsteemist. Need, kes tegelevad dopingutestimiste korraldamisega, on vaid sõdurid. Taustal toimuvad aga suured kombinatsioonid."

Pordi sõnul on nii suur hulk dopingupatuseid jäänud avalikustamata võib-olla ka IAAF-i viitsimatuse tõttu kahtlaste verenäitudega tegeleda.

"Eks seal ole mitu seletust, nagu tuli välja ka Lance Armstrongi juhtumist. Kahtlusi oli palju, aga palju ilusam oli mõelda, et need kahtlused ei peaks kohtus vett ja sellist suurt skandaali tekitada on ebameeldiv. Verenäitajad on ju tegelikult eksperthinnangud, mitte analüütiline lävend, mis ütleb, et nüüd on asi klaar. Ilmselt on seda ekspertnõukogu otsust üritatud ära jätta või edasi lükata," arvas Port.

Nimetatud väljaannete käsutuses olevad andmed pärinevad perioodist 2001-2012 ning on seotud sinna ajavahemikku jäävate kergejõustiku tiitlivõistlustega. Kahtlaseid verenäite olevat täheldatud 5000-st sportlasest 800-l. "Näeme, et need juhtumid paigutuvad väga pikka perioodi. Kui sealt eraldi iga juhtumi puhul öelda "Ärme sellega praegu tegele", siis nad kuhjuvadki," sõnas Port.

Sakslased ja britid esitasid eile ja täna oma andmeid numbriliselt ja riikide kaupa väga täpselt, millest võib järeldada, et nende verenäitude puhul on ka kõik nimed teada. Port usub, et järgmises faasis hakataksegi ükshaaval sportlasi välja hõikama.

"See oli esialgu jäme rusikalöök näitamaks, milline massiline andmete väärkohtlemine on aset leidnud. Järgmises faasis võetakse ette ja küsitakse punkt-punktilt, miks ühe või teise asjaga pole tegeletud."