Sügisel Georgia ülikooli õppima ja treenima asunud Uibo purustas seitsmevõistluses Erki Noolele kuulunud Eesti U23 vanuseklassi rekordi 15 punktiga, saades 5975 punktiga neljanda koha.

Põlvast pärit noormees, kelle varasem seitsmevõistluse rekord pärines jaanuari lõpust (5755 punkti), tegi sisuliselt täiusliku võistluse, sest isiklik siserekord paranes seitsmest alast kuuel – vaid trumpalal kõrgushüppes tuli vana hüppeliigese vigastuse tõttu leppida 2.02-ga.

2009. aasta sügisel Põlvast Sulev Arundi treeningrühmast Tallinna Audentese spordigümnaasiumisse tuli Uibo veel kõrgushüppajana, kuid treenimist alustas kohe hoopis Tõnu Kaukise juhendamisel mitmevõistlejana.

„Arundiga sain hea põhja kõrgushüppajana, Tallinna 10. klassi tulles oli rekord 2.06. Tema soovitaski kümnevõistlusele edaspidi keskenduda,“ selgitas Uibo alavahetuse tagamaid. „Tagantjärgi ma küll ei kahetse midagi, kümnevõistlus on mitmekülgsem ja pakub rohkem.“

Esimese korraliku kümnevõistluse tegi Uibo 2011. aasta sügisel, kui 18-aastasena kogus 7408 punkti. 2012. aastal edasiminek jätkus: talvel tuli ta seitsmevõistluses 5423 punktiga Eesti täiskasvanute sisemeistrivõistlustel kolmandaks, suvel kümnevõistluses 7548 punktiga hõbedale.

Hea olustik

Eelmisel kevadel, kui Uibo gümnaasiumi lõpueksameid tegi, ei tulnud tal Ameerikasse õppima asumist pikalt kaaluda. „Eks ma ilmselt oleksin ka Eestis hakkama saanud – Kaarel Jõeväli ja Mikk Meerents ju saavad –, aga siin on hea olustik. Millegi pärast muretsema ei pea – toit on laual, tuba soe ja treeningvõimalused suurepärased,” toob Uibo mõned põhjused, miks USA ülikoolis spordiga kergem on tegeleda.

Nooruki sõnul on edasiminek tulnud tänu üldisele arengule. „Olen nüüd tugevam ja tehniliselt igal alal veidi parem. Ka uusi vigastusi pole siin tulnud, vaid mõned varem tekkinud probleemid annavad tunda,” sõnas küproslase Petros Kyprianou juhendamisel treeniv sportlane.

Oma treenerist teab Uibo rääkida järgnevat: "Ta tegeles ka ise varem kümnevõistlusega, aga jäi 8000 punktist kaugele, kuigi näiteks teivast hüppas väiksele kasvule vaatamata 5.20. Saan treeneri ja treeningkaaslastega hästi läbi, omavaheline konkurents viib edasi."

Muide just treeningkaaslane Garrett Scantling jättis Uibo medalita, saades 6017 punktiga kolmanda koha.

"Plahvatuslikkust ja kiiruslikku vastupidavust on vaja juurde saada, et ka kümnevõistluses hea punktisumma teha," tõdes Uibo, kelle nõrgemateks aladeks võib pidada 100 ja 400 meetri jooksu.

Peatselt algab USA-s ka välishooaeg. Uibo järgmise tähtsama stardini on siiski veel aega, sest üliõpilaste meistrivõistlused toimuvad juuni alguses Eugene’is, kus eelmisel suvel püstitas kümnevõistluse maailmarekordi (9039 p) Ashton Eaton. Seda, millal Uibot Eestis taas võistlemas näha saab, noormees veel öelda ei oska.

UIBO ÜKSIKALADE TULEMUSED60m: 7,19; kaugus: 7.36; kuul: 13.64; kõrgus: 2.02; 60m tj: 8,28; teivashüpe: 5.10; 1000m: 2.39,72; kokku: 5975 punkti.