Kui sportlasel jätkub visadust kõrgemale pürgida ja ta läheb aina paremaks, pole sünniaastal eriti olulist tähtsust, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kaugushüppes sise-EM-i piletit püüdev 31-aastane Sirkka-Liisa Kivine tõestab seda ilmekalt.

Möödunud nädalal võitis Ki­vine Tallinnas peetud kuldliiga­etapi hooaja tippmargiga 6.48, kuid „varastatud” hüpped andsid lootust mõniteist sentimeetrit pikemakski tulemuseks. 6. kuni 8. märtsini Torinos peetavale EM-ile viib 6.65.

„Lasnamäel tegin napi üleastumisega 6.60-seid hüppeid,” lausus kergelt nohune Kivine. „Kui meistrivõistlustel hästi äratõukepakku taban, võiks 6.60 küll tulla. Usun, et olen suuteline ka EM-normi täitma, aga siis peab kõik hästi õnnestuma.”

Küllap tunneks olümpiakomitee turundusjuht Anu Kaljurand siirast rõõmu, kui Kivine tema 1986. aastal püstitatud Eesti siserekordi 6.61 arhiivi tõstaks.

Kivisel on nädalavahetusel Tallinnas Lasnamäe hallis peetaval riigi tšempionaadil võimalus sellest jagu saada, sest absoluutse rekordi 6.80 omanik Ksenija Balta meistrivõistlustel ei stardi.

Leibak soovis enamat

EM-il võisteldes täituks üks Kivise sportlikke unistusi. Siiani pole tartlanna tiitlivõistlustel osalenud. Mullu täitis Sirkka-Liisa isikliku tippmargiga 6.67 küll olümpia B-normi, kuid võistkond oli selleks ajaks juba koostatud ja Pekingisse sõitis üheksa aastat noorem Balta. Kuigi Balta mulluseks parimaks jäi 6.65, edestas ta Kivist vahetus konkurentsis.

„Olen hakanud kaugushüpet paremini tunnetama,” hindas Kivine aastatega lisandunud kogemusi. „Varem hüppasin ka kolmikut, aga kaks ala on ikka nii erinevad, et otsustasin keskenduda kaugusele.”

Eesti rekordit ihkavad uuendada ka kolmikhüppaja Kaire Leibak ja kõrgushüppaja Anna Iljuštšenko (pildil), kes on juba taganud pääsme sise-EM-ile. Iljuštšenko on tänavu juba tippmarki nihutanud – Tartu ülikooli tudeng alistas Võrus 1.92 ja neli päeva hiljem Tallinnas 1.93.

„Anna võib kindlasti kõrgemale hüpata,” ütles treener Martin Kutman. 1.94 ületamine lubaks jälle hõisata rekordi, aga 1.95 ka Berliini MM-i A-normi täitmise üle.

Kuldliigaetapil 14.20-ga võitnud Leibak tahtis endale kuuluvat Eesti kolmikhüpperekordit 14.43 purustada teisipäeval Prantsusmaal Lievinis, kuid ei saanud tehnikat klappima. 14.04 andis Mehis Viru hoolealusele seitsmenda koha.

„Jalg vajus kõigil neljal katsel läbi,” lausus Leibak, kes sai veel kirja 13.55 ja 13.68. „Olen pisut nördinud, et kehvalt läks, sest tulemused polnud väga kõrged ja normaalse hüppega oleksin üsna ees olnud. Aga meistrivõistlustel teen paremini!”

Esikoha pälvis Yargelis Savigne Kuubalt 14.56-ga. Järgnesid Maria Šeštak Sloveeniast 14.52 ja Yamile Aldama Sudaanist 14.17-ga.

„Kahju, et ei saanud ise kaasas olla, võib-olla saanuks mõne lihtsa nõuandega Kaire tehnikat kohendada,” lausus treener Viru. „Kaasvõistleja Anna Pjatõhh aitas teda natuke kõrvalt ja viimane, neljas hüpe oli juba korralik, kuid siis sai võistlus läbi.”

Meistrivõistlustel jahib sise-EM-i normi ka Kadri Viigipuu 60 m tõkkejooksus. 26-aastasel tartlannal on kirjas 8,30, normist 8,20 kümnendik vajaka. EM-ile pürgijate pingereas an­nab see Kadrile koos Baltaga neljanda-viienda koha jagamise.

„Viimased treeningutel on päris hästi läinud,” lausus Viigipuu, kes naasis oma endise treeneri Mehis Viru rühma. Aluspõhja hooajaks ladus ta Rootsis töötava Katrin Klaubi kavade järgi.

Talvise avaetteaste teeb Maris Mägi, kes mullu jooksis hallis 53,72 ja tunamullu Eesti rekordi 53,16. Kuigi reie tagakülje kinnituskoht on seganud tema kiirustreeninguid, seadis ta lati kõrgele: „Rahule jääksin 53,0-ga.” Ent see ongi EM-norm!

Siiski pidas Mägi vähetõenäoliseks, et suudab nii head aega näidata avavõistlusel. „Vaatame, kuidas alguses läheb, siis otsustan, kus veel startida,” selgitas ema Anne ja isa Taivo juhendamisel harjutav tartlanna, kes stardib ka 800 m jooksus.

Pingelised meistrivõistlused

•• Kutse sise-EM-ile saanud Mikk Pahapill stardib Eesti meistrivõistlustel nii tõketega kui ka tõketeta 60 m jooksus ja kaugushüppes.

•• Eile Tallinna spordihallis õhinaga jooksuharjutusi teinud mitmevõistleja Pahapill on jalavigastusest hoolimata kehaliselt heas vormis. Detsembri lõpul jäi mitmevõistlejal pärast treeningulaagrit Tenerifel vasak pöid valusaks ja ta pidi Reval Cupist loobuma.

•• Torinos saab startida viisteist seitsmevõistlejat. Üheksa sportlast valitakse mulluse kümnevõistluse edetabeli põhjal, üks koht kuulub Itaaliale. Viis meest lisandub tänavusest seitsmevõistluse pingereast. Andres Raja on ootelehel teine. Samuti on suur šanss EM-ile saada Kaie Kannal viievõistluses.

•• Meeskergejõustiklastest omavad ka kolmikhüppaja Jaanus Uudmäe ja kuulitõukaja Raigo Toompuu väljavaadet jõuda EM-ile. „Seis on hea, parandasin väikesi tehnikaapse,” ütles eelmisel nädalal 16.59 hüpanud Uudmäe. „Kui saaks kümmekond sentimeetrit juurde, muutuks EM-ile sõit kindlamaks.”

•• Torino-pileti pärast püüab konkureerida ka kaugushüppaja Tõnis Sahk, kelle praegune lagi on 7.67. EM-i norm on aga 8.10.

•• Poolteist kuud Kenyas harjutanud Tiidrek Nurme ehitas vundamenti välishooajaks. Mullu 1500 m Eesti rekordi 3.38,59 jooksnud võhmamees osaleb meistrivõistlustel just sel alal. 18. veebruaril stardib ta Stockholmis 3000 m distantsil. Sise-EM-i norm 7.54 on Nurme meelest siiski liiga kõva.

•• „Kiirustreeningut pole teinud, võiksin joosta 8.00–8.10,” ütles Nurme, kes Aafrikast tulles haigestus ja tal tõusis palavik. Teisipäeval tegi ta tugeva lõigutreeningu ja laupäeval tuleb starti.

•• Pavel Loskutov, kes harjutab nagu Nurmegi Harry Lembergi käe all, püüab 3000 m jooksu esikohta.