18-aastane Erm, Tallinna Reaalkooli abiturient, sõlmis nädalavahetusel Georgia ülikooliga eellepingu, mis tähendab seda, et kui ta valik peaks langema USA kasuks, siis teised Ühendriikide ülikoolid teda enam kosida ei saa.

Ermile tehti suvel pakkumisi kõige parematest USA kergejõustikuülikoolidest, lõpliku valiku eellepingu sõlmimise osas langetas ta Alabama ja Georgia vahel. Peale jäi kindlalt Georgia ning Petros Kyprianou treeningrühm, kus 8000 punkti meesteks on sirgunud nii Maicel Uibo kui Karl Robert Saluri.

"Käisin äsja USA-s mõlema kooliga tutvumas (nagu tavaks, maksavad kosilased sportlase reisi täies mahus kinni - toim) ja valiku tegemine polnud keeruline, sest Alabamas sisuliselt puudub kümnevõistlus," põhjendab MM-il rekordi (juunioride vahenditega) 7879 punktini viinud Erm. Georgias nähtuga jäi ta aga rahule, kuigi minek sinna pole veel sugugi kindel.

Attilazsivoczkyliku kasvuga Ermi valiku teeb keeruliseks tõsiasi, et nii Eestisse jäämisel kui USA-sse minemisel on omad head ja vead. "Eestis jätkamise plussiks on see, et ma saaksin oma praeguse treeneri juurde jääda - tema käe all olen ju oma arenguhüppe teinud," selgitab algklassides jalgpalliga tegelenud, kuid viis aastat tagasi kergejõustiku ja Holger Peeli juurde jõudnu. "USA soe kliima mõjub aga lihastele hästi, lisaks liigub USA üliõpilasspordis palju raha, mis tähendab omakorda paremaid treening- ja taastumistingimusi."

Ermi treener Holger Peel ütleb otsekoheselt, et pole Eesti kergejõustiklaste USA-sse minekust vaimustuses.

"Minu arust ei sobi USA ülikoolisüsteem eurooplastele, pean sinna minekut lootusetuks sammuks. Meie jaoks on olulised tiitlivõistlused, mitte USA üliõpilasvõistlused. Seega tekib noorte sportlaste karjääri minu jaoks nelja-aastane auk, pärast mida tuleb justkui nullist treenimist alustada," ütleb Peel. "USA-sse võivad minna harrastussportlased üliõpilaselu nautima, aga see pole koht Euroopa profisportlastele."

Eestist on pärast taasiseseisvumist läinud USA ülikoolidesse õppima ja treenima üle 150 kergejõustiklase, kuid tiitlivõistlustel pole nad seal oldud aja jooksul sisuliselt midagi saavutanud, viitab Peel. "Parimaks kohaks peaks olema Maicel Uibo mulluse MM-i kümnes koht." Ta lisab, et kümnevõistluses pole mitte-ameeriklastest keegi USA ülikoolisüsteemist tippu jõudnud.

Samuti leiab Leksi 44 klubi eestvedaja ja kergejõustikustatistik Peel, et Erm pole USA süsteemi treeninguteks veel valmis.

"Sealne süsteem põhineb jõutreeningutel, aga Johannes on pikk ja vibalik ning ei peaks sealsetele mahtudele veel vastu - tema lihased ja eelkõige sidemed läheksid kohe puruks. Tal tuleb lasta veel paar aastat rahulikult areneda."

Nii Uibo kui Saluri puhul sai USA-sse siirdumisel kaalukeeleks materiaalne pool, kuivõrd tipptasemel kümnevõistlust on Eestis raske ühel noorel teha. Ala eripäradest tingutuna ei ole 20-aastasena maailma tippu jõudmine veel reaalne, kuid vähem kui 8000-punktilise rekordiga siinseid sponsoreid ei meelita. Peel kinnitab, et selles osas hetkel tööd tehaksegi.

"Eestist tuleb raha leida, selge see. Johannese isa on võtnud mänedžeri rolli enda peale - meil on olemas juba näiteks massöör. Sponsorite tuleku määrab tulemus."

Ka Erm ise kinnitab, et siit ja sealt on väikesed toetussummad juba saadud ning lisaks kahenädalasele Tenerife laagrile, kuhu Erm ja Peel muide täna suundusid, on detsembri lõpus plaanis kolmeks nädalaks ka Lõuna-Aafrika Vabariiki treenima minna.

Georgia ülikooli kergejõustikuvõistkonna peatreener, mitmevõistlusele spetsialiseerunud küproslane Petros Kyprianou soovib mitmed Peeli väited ümber lükata. Avaldame siinkohal tema vastuse täispikkuses:

"Eesti mitmevõistluse treenerid eesotsas Holgeri endaga kuuluvad maailma absoluutsesse tippu ning mul pole midagi halba öelda teie treeningmetoodika kohta. Holger pole aga kahjuks Georgias meie juures kunagi käinud ning ei tea, kuidas me treenime. Fakt, et olen pärit Euroopast, tegelesin noorena kümnevõistlusega ning olen juhendanud Kreeka ja veel viie riigi koondise sportlasi, tekitab loodetavasti Holgeris rohkem usku sellesse, et olen võimeline Johannest tippu viima. Pean end Euroopa treeneriks, kes lõikab kasu USA sporditaristust ja heast ilmast. Holger lihtsalt ei tunne mind ega mu töömeetodeid.

USA ülikoolid muudavad sportlaste ülemineku noorteklassidest täiskasvanute sekka sujuvamaks. Parimad näited on Maicel ja Karl! Saan Holgerist aru, sest enamikel ülikoolidel on tõesti täiesti ükskõik, mida nende sportlased teevad pärast ülikoolihooaja lõppu. Mina hoolin aga väga oma hoolealustest ja nende tegemistest ka pärast juunikuud, mistõttu pole ime, et minu treeningrühmast pääsesid Rio olümpiale nelja riigi sportlased ning saavutasid seal kaks kohta esikuuikus. Põhjus, miks Maicelil ja Karlil olümpiavõistlus ei õnnestunud, polnud tingitud vormiajastamisest - Maicel sai kuulis nulli ja Karl võistles vigastatuna. Me ei saa mööda vaadata faktist, et Uibo ja Saluri on kasvatanud USA-s isiklikku rekordit 800 kuni 1000 punkti võrra.

Olen nüüd Georgia kergejõustikutiimi peatreener, mistõttu saan ise otsustada, kus ja kui palju minu sportlased ülikoolihooajal võistlevad. Ütlesin ka Johannesele, et saame temaga koos otsustada, kui palju ülikoolivõistlustel võistlelda, ning keskenduda tiitlivõistlustele.

Holgeril on õigus: USA ülikoolides pannakse üldiselt tõesti väga palju rõhku jõutreeningutele. Kuid Maicel ja Karl võivad kinnitada, et meie oleme selles osas erand. Ka Johannes ise nägi seda siin viibides.

Minu eesmärk pole kindlasti Holgeriga vaidlema hakata. Kui Johannes peaks tegema valiku USA kasuks, loodaksin, et saaksime Holgeriga koos Johannesest järgmise Erki Noole tasemel mehe voolida. Johannes on andekam ja kiirem versioon Maicelist. Austan väga ka Maiceli ja Karli eelmist treenerit Tõnu Kaukist. Kutsun hea meelega Holgeri Georgiasse, et ta saaks ise veenduda, kuidas me siin treenime. Saaksime temaga koos arutleda, mida paremini võiks teha. Teen alati kõik sportlaste ja nende arengu heaks!"

*Kevadel viimased võistlused Georgia eest teinud Maicel Uibo ei treeni enam igapäevaselt Athensis, kuid jätkab koostööd Kyprianouga.

*Kyprianou loodab aasta pärast Georgiasse tuua ka 18-aastase Martin Moldau.

Petros Kyprianou Rio olümpial.