Jaak tunnistas, et algul, kui uudis ilmsiks tuli, oli asi naljast kaugel: “Jaanus treenis Eestis kaks kuud minu käe all. Mõtlesin, et mis toimub ja kuidas see aine võis tema organismi sattuda?” kirjutab SLÕhtuleht.

Jaak teadis, et Jaanus ei saanud keelatut tarvitada USAs, sest tohtrite sõnul pidi aine kehas säilima vaid mõne päeva.

“Jaanuse kaal kõigub ühe-kahe kilo piires — tal pole tegelikult tarvidust dieediravimit võtta, pigem teeb see isegi nõrgaks,” lisas Jaak Uudmäe, kes leiab, et Eesti Kergejõustikuliidu (EKJL) määratud hoiatus oli siiski põhjendatud ja ta ei kavatse protseduurireegleid vaidlustama hakata.

23. juulil teatas Rahvusvaheline Kergejõustikuliit EKJL-le, et Jaanus Uudmäe 23. juunil Taanis toimunud Euroopa karikavõistluste II liiga võistluse järgselt antud proovist leiti IAAFi keelatud ainete nimekirjas olevat sibutramine’i.

Kuna tegemist ei ole n-ö esimese kategooria keelatud ainega, otsustas Eesti Kergejõustikuliidu juhatus lähtudes IAAFi regulatsioonist teha sportlasele avaliku hoiatuse.

Kaugus- ja kolmikhüppaja Jaanus Uudmäe kinnitas kergejõustikuliidule ja IAAFile saadetud seletuskirjas, et ei ole teadlikult võtnud ühtegi ravimit, mis sisaldaks keelatud aineid.

“Andsin oma kirjas põhjaliku ülevaate kõikidest rohtudest, mida olen viimase poole aasta jooksul tarvitanud. Allergikuna võtan pea iga päev allergiaravimit ning USAs elades olen pärast põlveoperatsiooni apteekri soovitusel kasutanud kohalikke toidulisandeid, kuid etikettide järgi pole neis midagi keelatut sisaldunud,” kommenteeris Jaanus Uudmäe.