Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu (IAAF) poolt juhitud dopingukaasuse puhul on huvitav üks tõik – seitse dopinguproovi, mille verenäitude põhjal IAAF Eesti sportlasele nelja-aastast võistluskeeldu nõuab, koguti tunamullu vahemikus 16. aprill kuni 28. november ehk hooajal, mil Nikolajev tegi maratonis peaaegu neljaminutilise arenguhüppe. Delfile teadaolevalt oli Nikolajev tõsiselt häiritud, et teda nõnda tihti kontrolliti. Teigamägi sõnul polnud Eesti Kergejõustikuliidul sportlase kontrolli saatmiseks põhjust. „Eesti meistrivõistlustel loositakse kontrolli minejad, lisaks peavad proovi andma Eesti rekordi püstitanud sportlased,“ selgitas ta.

Erich Teigamägi, kas alaliidul oli põhjust Nikolajevit dopingu kasutamises juba varem kahtlustada?

Eesti Kergejõustikuliidu jaoks pole kahtlustamine esimene ülesanne. Esmajärjekorras tunneme kordaminekute üle heameelt. Kui antud dopingusüüdistused osutuvad tõeks, siis peame tunnustama vastavaid ametkondi nende töö eest.

Kuidas sportlane ise juhtunut seletab?

Süüdi ta end ei tunnista. Ütleb, et näitudel on meditsiinilised põhjused, ta on arstiabi vajanud pidevalt. Sportlane soovib vastavas komisjonis olukorda arutada.

Kas sa usud Nikolajevi sõnu, et ta on süütu?

Seda otsustab Eesti dopinguvastane distsiplinaarkomisjon IAAFi saadetud materjalide põhjal.

Distsiplinaarkomisjoni otsust saab vaidlustada. Eesti Suusaliit seisis oma nime eest võidelnud Andrus Veerpalu kõrval lõpuni, kas kergejõustikuliit läheb sama teed?

Kuni sportlast pole süüdi mõistetud, pole meil põhjust teda patuseks pidada. Aitame dokumentide vormistamisel ja ka muidu nõu ja jõuga. Kardetavasti aga puuduvad meil vahendid, et minna Spordi Arbitraažikohtusse.

Kui suur probleem on doping Eesti kergejõustikus?

Minu ametiaja jooksul alaliidu presidendina (Teigamägi on ametis olnud üheksa aastat – toim) on see Eestis kolmas juhtum (varem on dopingureegleid rikkunud kolmikhüppaja Jaanus Uudmäe ja sprinter Žanna Vladimirova – toim). Kui panna see maailma konteksti, siis on meil olnud juhtumeid vähem kui keskmiselt mujal.