Küsimusele, kuidas tuua noori spordi juurde, vastas kolmikhüppe olümpiavõitja Jaak Uudmäe tänasel esitlusel, et kõik saab alguse perekonnast. "Lapsed panevad tähele, mida vanemad teevad, kas sport käib nende elu juurde. Loeb ka kool ja ühiskonna positiivne suhtumine. Ja ei maksa kuulata nende jutte, kes kurdavad, et puhast sporti ei saagi tänapäeval teha," rääkis telemajas uue hooaja võitjatele diplomeid allkirjastanud Uudmäe.

Hooaja avamisele noori innustama tulnud kümnevõistluse olümpiavõitja Erki Nool märkis, et spordis võisteldakse kahte moodi - iseendale eesmärke püstitades ja kõrvutades end kaaslastega. "Sport peaks lastele olema lust ja rõõm, nii, et nad naudiksid liikumist."

Saatesarja aitas avada pisikese poisina sarjas auhindadeta jäänud, aga tänaseks kümme tiitlivõistluste medalit võitnud Gerd Kanter. "Võistlusmoment on tähtis," ütles Kanter laste spordist rääkides. "Tore on olla oma külas esimene, aga samas on oluline näha, et kusagil kaugemal on kõvemaid konkurente. Sest kui tekib tunne, et olengi nüüd kõigist parem, võib sportlase areng seisma jääda."

"Erinevate spordialade tegemine aitab noort lõpuks sel alal, mille ta endale välja valib," ütles Eesti meeste korvpalli rahvuskoondisse pürgiv Martin Paasoja, kes jõudis poisikesena "TV 10s" mitmevõistluses kolme parema hulka.

"TV 10 olümpiastarti" sarjast on oma karjääri esimesed võidud ja kaotused saanud paljud tänaseks tuntud sportlased: Gerd Kanter, Rasmus Mägi, Ksenija Balta, Marek Niit, Mikk Pahapill, Grit Šadeiko, Andres Raja, Aleksander Tammert, Roman Fosti, Maris Mägi, Eleriin Haas, Kaie Kand, Kaire Leibak, Andrus Värnik, Moonika Aava, Taavi Peetre, Mirjam Liimask, Jaanus Uudmäe, Lauri Leis, Marko Aleksejev, Tarmo Jallai, Kärt Siilats, Rene Oruman, Rutti Luksepp, Andrei Nazarov, Indrek Kaseorg, Marko Turban, Anu Kaljurand, Sulev Lepik, Marek Kaleta, Eha Rünne, Valter Külvet, Ain Evard, Rein Sokk, jpt.

"TV 10 Olümpiastarti" on kaheastmeline võistlussari. Esimese astme moodustavad linnades ja maakondades korraldatavad etapid ja teise üleriigilised üksikalade etapid ning mitmevõistluse finaal. Üleriigilised etapid on nii individuaalsed kui ka võistkondlikud võistlused, kus saavad osaleda koolide võistkonnad ja linnade ning maakondade etappidel sarja normatiivi täitnud individuaalvõistlejad.

Eile algasid eelvõistlused maakondades, kus alade võitjad teenivad sarja sümboolikaga sinise särgi, mida täna esitlesid sarjast sirgunud noorsoo EM-i pronks Janek Õiglane ja noorte MM-pronks Hans-Christain Hausenberg. Mõlemad kümnevõistlejad ihkavad suvel koguda 8100 punkti, et jõuda Rio olümpiale.

Starti on oodatud kõik kuni 14-aastased tüdrukud ja poisid, kooli võistkondade registreerimine toimub Eesti Kergejõustikuliidu kodulehel.

2015. aastal võitsid koolidevahelise võistluse Rakvere reaalgümnaasium ja Parksepa keskkool. Võistkonda võib kuuluda igas vanuseklassis igal alal kaks võistlejat, teisi piiranguid võistkonna suuruses pole. Osavõtunormatiivid ja statistika on sarja kodulehel.

Võistkondlik paremusjärjestus selgub nelja üksikalade etapi ja mitmevõistluse finaali kokkuvõttes.

Mitmevõistluse finaalis on kavas: TN 6-võistlus, TV 8-võistlus ja PN 9-võistlus ning PV 9-võistlus. Nii mitmevõistluses kui võistkondlikus punktiarvestuses kasutatakse võistlussarja punktitabelit. Finaali pääsevad kahe grupi peale 20 paremat koolide võistkonda.

Iga individuaalala kuut paremat autasustakse diplomi ja auhindadega. Sarja peasponsor on ka kolmel järgneval aastal magusatootja AS Kalev. Noortesarja toetatava lepingu allkirjastasid täna EKJL president Erich Teigamägi ja AS Kalev tegevjuht Kaido Kaare.

"TV 10 olümpiastarti" sarja toimetaja ja režissöör on Anu Säärits.