Mõne päeva eest EM-il jäi tema parimaks 82.03, isiklik rekord ulatub aga 83.48-ni. Mätas on meie kolmas meesodaviskaja, kes olümpianormi täitis, varasemalt olid sellega hakkama saanud Tanel Laanmäe ja Magnus Kirt.

Mätas täitis normi viimasel hetkel. Kusjuures mõned tunnid varem ujutas paduvihm Tallinna üle. "Kell üks vaatasin, et asi on täitsa nutune," muheles Mätas, kes on leidmas head kindlust. "Tunnen end järjest kindlamini. Sain hoojooksu paika ja selle pealt on väga mõnus visata. Siiani oli see mu kirstunael, nüüd on trump. Muidugi oli väsimus sees, teadsin, et palju katseid ma teha ei jõua. Hea, et õnnestus kohe avakatsel ära visata."

Mätas on varemgi sisuliselt viimasel hetkel tiitlivõistlustele pääsenud. Kas rõõmu kõrval sigines hinge ka väike kahetsus, et miks pagan see 83 meetrit ei tulnud EM-i finaalis? See andnuks pronksi. "Ma ei kahetse midagi," kinnitas Mätas. "Andsin endast EMil kõik. Tehniliselt oleksin võinud paremini õnnestuda, aga emotsionaalselt suutsin end väga hästi kokku võtta, olin pärast täitsa tühi. See oli korralik eneseületus. Olen mõelnud ka mind sel hooajal vahepeal tabanud küünarnuki vigastusele ja leidsin, et ju pidigi nii minema. Sain kaks nädalat asju analüüsida ja enda jaoks paika panna."