"Loomulikult oli tegu toreda üllatusega, samas kui mõelda, olen juba pea 10 aastat olnud nomineeritute nimekirjas," rääkis Merila Delfile.

Kas mõni endine õpilane on jõudnud õnnitleda ka? "Ei ole kuulda olnud. Kus nemad peaksidki kohe seda kuulma pressiteadetest, nad peavad ikka muude asjadega tegelema," muigas Merila. "Praegu helistavad mulle pensionärid ja endised kursakaaslased."

"Igasugu toredaid asju on juhtunud," meenutas Merila karjääri. "Paljud asjad on aastate jooksul rõõmu valmistanud. Kõige uhkem olen järjepidevuse üle, mis on töö jooksul saavutatud."

Kas midagi on karjääri jooksul hinge peale ka jäänud? "Ei oska niimoodi välja tuua midagi. Treeneriamet võiks rohkem väärtustatud olla. Olen ise töötanud 50 aastat treenerina, saanud ühiskondlikult palka, kuid täiskasvanute treeneriks olen olnud rohkem hobi korras. Nii see ei tohiks olla, kui riik soovib tulemusi saada."

Merila on edukas odavisketreener, kelle õpilaste seas on maailmameister Andrus Värnik, Eesti rekordiomanik Magnus Kirt, aga ka Moonika Aava, Tanel Laanmäe, Liina Laasma ja Risto Mätas. Ta on olnud üle 20 aasta Eesti noortekoondise vanemtreener ja täiskasvanute koondise heitetreener.

Paarkümmend aastat on ta olnud tegev kergejõustikuföderatsiooni treenerite nõukogus olles hiljem ka selle esimees. Aastast 1967 on Merila järjepidevalt töötanud endise Tallinna Spordiinternaatkooli, praeguse Eesti Spordigümnaasiumi treener-õpetajana ja aastast 2004 Audentese Spordiklubi treenerina. Ta on olnud parim kergejõustikutreener aastatel 2000 ja 2003 ning talle on omistatud Euroopa Kergejõustikuliidu (EAA) treeneritöö auhind ning Eesti Punase Risti IV klassi teenemärk.