„Viidates eile Delfi kanalis avaldatud loos toodud seitsmele küsimusele oleme asjaosalistel palunud vastata, et nii tähelepanelik kergejõustiklane kui ka spordihuviline-lehelugeja saaks vastused segadust tekitanud seikade kohta.

Vastused konkreetselt antud artiklis toodud küsimustele on lisatud. Enamikele küsimustele annab vastused või kommenteerib Eesti meistrivõistluste peakohtunik Allan Pilt. Kaugushüppaja Ksenija Balta kommenteerib enda võistlust ja Eesti kergejõustikuliidu sekretariaat vigast linki puudutavat küsimust.

Küsimustele järgnevat juttu saab lisaks kommenteerida, et meil on raske hinnata, kas Usain Bolt kaotas triumfeerides ja maailmarekordit püstitades kolm või rohkem sajandiksekundit, samas on arusaadav ning oluline toonitada, et võistluste peategelased on sportlased, kellesse kommentaatorid ei tohi suhtuda üleolevalt. Võistluste ajal esitavad hoiatusi ja diskvalifitseerivaid otsuseid sportlastele kohtunikud, mitte informaatorid. Alaliidu seisukohast on kahju, et Eesti meistri Jaak-Heinrich Jagori ja võimsalt isikliku rekordit uuendanud Erik Jagori jooksule avaldati negatiivset tähelepanu. Ükski kaasvõistleja protesti ei avaldanud, jooksude vanemkohtunik kedagi medalistidest ei diskvalifitseerinud.

1. Miks vasaraheites puudus kasvõi käsitabloo?
Peakohtunik Allan Pilt: Käsitablood olid olemas naiste vasaraheite ajal ja siin võtavad kohtunikud süü endale, et meeste puhul kahjuks polnud.

2. Miks lastakse taktikajooksudes rajale tempotegijateks välisvõistlejad? Näiteks meeste 800 meetri tugevama jooksu lõppjärjestus võinuks olla teistsugune, kui esimene ring poleks välisvõistleja poolt kiireks tiritud.
Peakohtunik Allan Pilt: EMV juhend lubab võistelda väljaspool arvestust ja jooksud moodustatakse eelülesandmiste põhjal, arvestades sportlaste hooaja parimaid tulemusi ja/või isiklikke rekordeid.

3. Miks meeste kuulis ei ilmunud läbi terve võistluse tabloole võistlejanimed ja rinnanumbrid, kuid valge lipp ootas ja kell käskis katsele minna? Meistrivõistlustel ju nimesid ei hõigata.
Peakohtunik Allan Pilt: meeste kuulitõukes kasutati käsitablood, elektrooniliste tabloode töökindlus jätab juba mõni aeg soovida ning kuulisektori oma ei suudetud kogu võistluse vältel toimima saada. Võistlejatele öeldi suuliselt tõukamise järjekorda ja sellega sportlastel probleeme ei tekkinud.

4. Kas naiste kaugushüppe võitja küsis ala peakohtunikult luba võistluspaigast lahkuda ja millisel põhjusel seda võimaldati (vigastus ja vajalik kiire arstiabi, teine ala või looduse kutse)?
Ksenija Balta: pöördusin ala vanemkohtuniku poole täpsustamaks, kas pean finaalis vähemalt ühe katse tegema, et tulemus kehtiks. Vanemkohtunik vastas, et kohustust pole ja siis palusin ka luba lahkumiseks, mis mulle anti.

5. Kuidas määratleda kogu hingest võistlemist ja pühendumust nii naiste kaugushüppe võitja juhtumil, kui sellistel võistlemisest loobumistel, kus stardinimekirjadest kaotakse viimasel hetkel. Nädal aega on nimekirjad üleval, aga maha võetakse viimasel hetkel. Eriti küsiks nende tippude kohta, kes kuuluvad toetatavate sportlaste nimistusse? Tuletan meelde, et sellel etendusel on ka publik, kes piletiraha maksab.
Peakohtunik Allan Pilt: Stardinimekirjades on võistluse eelselt klubide poolt ülesantud sportlaste nimed. Kui sportlane võtab ennast maha võistluspäeva hommikul, siis ta nimi ei kajastu stardiprotokollis, kui aga vahetult enne ala, siis nimi kajastub ka stardiprotokollis – märgitakse DNS.

6. Miks alaliidu lehel on võistleja meelespea link nädal otsa ebakorrektne? Just kontrollisin, ikka ei toimi.
EKJL sekretariaat: Täname viitamise eest, ekslikult oli üleval vale link. Viga on parandatud ja vastavad viited on oodatud, et vältida sarnaste vigade kordumist.

7. Millistel alustel määratakse kahe jooksu puhul tugevama jooksu osavõtjate hulk. Miks ei ole neid 8? Kas edetabeli 8. jooksja on süüdi, et teise jooksu jätkuks vaid 3 jooksjat ja seetõttu silume asja ja paneme tema ka nõrgemasse? Aga kui tugevama jooksu ühe raja hõivab seejuures veel leedulanna, mis tunne jääb...?
Peakohtunik Allan Pilt: Jooksude koostamise korda ei reguleeri ei võistlusmäärused ega Eesti meistrivõistluste juhend. Jooksud koostatakse vaatluskohtuniku poolt peale ametliku mahavõtmise tähtaega – 1,5 tundi enne esimese võistluspäeva algust, arvestades kõikide sportlaste hooaja tippmarke ja jooksjate hulka.“