Kolm esimest päeva sõidetakse Belgia pinnal ning täna tehti sissejuhatus 6,4 kilomeetri pikkuse proloogiga. Selge vahega teenis võidu Fabian Cancellara, kes triumfeeris Tour de France´i proloogil viiendat korda, korrates sellega prantslaste legendi Bernard Hinault rekordit. Šveitslase võiduaeg oli 7.13, mis teeb keskmiseks kiiruseks 53,2 km/tunnis! Teine oli Bradley Wiggins ja kolmas Sylvain Chavanel, mõlemad kaotasid Cancellarale 7 sekundit.

Parima noorratturina oli neljas ameeriklane Tejay van Garderen (7.23). Taaramäe näitas aega 7.35, mis andis 37. koha, noorte arvestuses oli ta viies. Velotuuri alustas 198 ratturit.

Võistluse kulg:

Kui finišiaja on kirja saanud 160 ratturit juhib prantslane Sylvain Chavanel tulemusega 7.20. Parima noorena hoiab teist kohta norralane Edvald Boasson Hagen ajaga 7.24.

Vaheaegu võetakse 3,5 kilomeetri peal. Seal juhib samuti Chavanel (3.35), kaks sekundit nõrgema ajaga jõudsid sinna Philippe Gilbert ja Michael Albasini. Belglase lõpptulemus on 7.26 ja Albasinil 7.33.

Täna ajalugu teinud ja esimese ratturina 17. korda Tour de France´i stardijoonele asunud George Hincapie lõpetas proloogi suurepärase ajaga 7.33. Taaramäel annab seda üle sõita...

Parim Cofidise rattur on enne Taaramäe starti Jan Ghyselinck. Belglase aeg oli 7.44 ja koht hetkel kaheksandas kümnes.

Parimaks nooreks tõusis ameeriklane Tejay van Garderen, kes näitas tulemust 7.23.

Startis suurfavoriit proloogi võidule Bradley Wiggins. Taaramäe läheb õige pea.

Eraldistardi maailmameister Tony Martin sõitis poolel distantsil välja sama aja, mis senine liider Chavanel.

Taaramäe on rajal!

Wiggins kaotab poolel distantsil liiderajale 6 sekundiga. Martin oli sunnitud distantsi teises pooles ratast vahetama ja sellega kadusid lootused esikümne kohale.

Taaramäe kaotab poolel maal võrdluses parimatega 11 sekundit.

Wiggins tõusis ülinapi eduga liidriks. Sõitis samasse sekundisse kui Chavanel, kuid kümnendikega võitis. Kas sellest piisab võiduks? Fabien Cancellara just startis.

Taaramäe tegi ilusa lõpu. Finišis kaotust Wigginsile 15 sekundit ja hetkel 33. koht.

Viimane startija, mullune Touri võitja Cadel Evans on samuti rajal.

Eelinfo:

Pärast Taaramäed lähevad rajale veel vaid 8 meest: Jean-Christophe Peraud, tänavune Giro d´Italia võitja Ryder Hesjedal, Vincenzo Nibali, Michele Scarponi, Samuel Sanchez, Thomas Voeckler, Fabian Cancellara ning viimasena tiitlikaitsja Cadel Evans.

Proloogi trass on suhteliselt sile, kuid rohkete kurvidega ja hästi tehniline. Rajal on kaks tagasipööret, kus hoog päris nulli läheb. Taaramäe proloogil väga kõrget kohta ei oota, kirjutab ta Paf.com blogis.

"Enesetunne on väga rahuldav, eks parema pildi saab ette nädala möödudes, aga praegu ma olen küll optimist. Tänavune tuur tuleb raske, mitte profiili poolest vaid oma jõhkruse ja julmuse poolest. Väga palju on etappe, mis lõppevad küllaltki ohtlikult ja teleri taga võib asi päris põnev olla. Pundis sõites peab aga adrenaliini ilusti üles saama, et asjast asja tuleks.
Reedel käisime esimese etapi lõppu vaatamas ja selline suhteliselt kukkumisi soosiv finiš, mis lõpeb 2,5 km pikkuse järsu põksu otsas, mille sisse jääb ka munakivilõik. Tuleb huvitav algus! VINGE!

Mis eesmärk mul siis proloogiks on? Rada nii kiiresti läbi sõita kui võimalik. Eriline 6 km mees ma pole, nii et kui normaalselt läheb, siis platseerun 30.-50. koha vahepeal. Valge särgi võtan siis, kui õige aeg on."

2012. aasta Tour de France arvudes:

3497 - kilomeetrit on velotuuri kogupikkus
1400 - hotellikohta vajavad igapäevaselt korraldajad ja osalevad tiimid
695 - linna ja küla läbitakse Prantsusmaal
198 - jalgratturit stardis
81,5 - tundi toodetakse velotuurilt otseülekande pilti
12 - miljonit pealtvaatajat raja ääres (65% mehed ja 35% naised)
3 - riiki, mida velotuur läbib (Belgia, Prantsusmaa, Šveits)