Finlay Pretselli film jälgib ühe kõigi aegade tuntuma Briti jalgratturi David Millari viimast hooaega rattasadulas, kui ta üritab meeleheitlikult pääseda oma 13. Tour de France´ile, et seal oma pikale karjäärile punkt panna.

Pärast dopinguga patustamist suurde sporti naasnud 37-aastase mehe pingutuste vahendusel avaneb jalgrattaspordi võlu ja valu, peamiselt küll valu. Millar lükkab ümber ettekujutuse, et ratas annab sportlasele vabaduse ja ta justkui lendab sadulas. Ta ütleb, et see on jama, mäed klaustrofoobilised ja võidusõit ise armutu elajas. Treenitakse selleks, et suuta veel rohkem kannatada.

Ometi sunnib mingi vastupandamatu jõud Millarit üha uuesti ja uuesti sadulasse hüppama, kuigi seda, mille üle rõõmustada, jääb üha vähemaks.

See kaasahaarav film mõjub peaaegu füüsiliselt, vaataja viiakse otse võidusõidu keskele, kuuleme sõitjate hingeldamist, tuule vihinat kõrvus, saateautost tulevaid käsklusi, omavahelisi jutte, elame kaasa pika etapi järgsele agooniale – kõigele sellele, mis jääb tavaliselt kaadri taha. Me ronime kilomeetrite viisi mäkke, mis kõrgub ees nagu sein, ja kihutame 80 kilomeetrit tunnis sealt alla, isegi kukume koos ratturitega.

Pretsell, kes on ise endine tipptasemel rattavõidusõitja, on öelnud, et tahtis vaatajale pakkuda hüperreaalset kogemust ühest kõige raskemast spordialast maailmas.

„Ajasõit” esilinastus eelmise aasta lõpus maailma tuntuima, Amsterdami dokumentaalfilmide festivali võistlusprogrammis ja nüüdseks on seda näidatud pea igas maailma nurgas.

2. mail kell 18 Kumu auditooriumis aset leidva seansi juhatab sisse jalgrattatreener Karmen Reinpõld. Näha ja katsuda saab tõelist võidusõiduratast ja selle juurde kuuluvat varustust.
Film on inglise keeles. Sissepääs tasuta.

Kultuuriteemaliste filmide sarja „Kumu dokumentaal” korraldavad Kumu ja PÖFF.