Etapi jooksul toimus mitmeid äraminekukatseid. Näiteks enne Jõgevat pääses peagrupist minema umbes 15-meheline grupp, kus teiste seas olid ka Eesti koondislased Rein Taaramäe ja Gert Jõeäär. Jõgevale jõudes olid jooksikud juba kinni püütud, kuid kümmekond kilomeetrit hiljem proovis õnne 21-liikmeline grupp. Grupis oli ka viis Eesti koondislast ning lisaks Hollandi kontinentaalmeeskonna Beat värve esindav Nõmmela. Siiski ei jäänud ka see jooksikute grupp ette püsima.

Vahest päeva tõsiseim katse toimus 40 km enne lõppu, kui Luua mäefinišis lükkasid tiitlikaitsja Karl Patrick Lauk ja Nõmmela sisse teise käigu ning tegid üheskoos taanlase Andreas Lorentz Kroniga (Riwal) teiste ees vahe sisse.

Aga ei, 100-pealine peagrupp püüdis jooksikud ikkagi kinni ning Tallinn-Tartu GP jäi grupifiniši otsustada. Turu tänaval näitas teravaimat jalga valgevenelane Karaliok, kellele järgnesid Tour of Estonia tunamullune tšempion, poolakas Grzegorz Stepniak (Wibatech) ning Andreas Stokbro Nielsen (Riwal). Tänu edule vahefinišites tõusis tuuri üldliidriks Stepniak.

„Täna oli raske kellelgi eest ära minna, kuna tempo oli piisavalt kõrge. Meie meeskonna eesmärk oligi asi jätta grupifiniši peale ning mängida minu peale,“ sõnas tänane võidumees Karaliok.

Parima eestlasena oli Nõmmela neljas. „Tunne oli täna päris hea, meie plaan oligi proovida eest ära sõita ja mitte jätta grupifiniši peale. Saimegi Patu (Karl Patrick Lauki hüüdnimi) ja Riwali mehega eest ära, aga sain kohe aru, et selle minekuga ilmselt kaugele ei jõua. Lõpufinišiks olin üsna küpse ning täna ei läinud päris nii nagu planeerisime, aga homme on uus päev,“ ütles Nõmmela pärast sõitu.

Eesti koondise mehed näitasid täna küll palju initsiatiivi ning aktiivsust, kuid parimana sai Norman Vahtra 29. koha. „Sõidu käik oli üldiselt meie kontrolli all ning kui meil oli üks hetk jooksikute seas viis meest, oli meie jaoks seis põhimõtteliselt ideaalne. Aga seekord siis nii. Homme on raske päev ning Minski tiimiga ei saa kindlasti lihtne olema,“ rääkis koondise peatreener Jaan Kirsipuu.

Tour of Estonia lõppeb homse Tartu GP-ga, mis sõidetakse Tartu linnatänavatel 9,6 km pikkusel ringil. Kokku läbitakse 18 ringi, mis teeb etapi kogupikkuseks 172,8 km.

Videointervjuu Nõmmelaga:

Homme kell 14:05-18:45 sõidetakse Tartu GP, millest on taas otseülekanne Delfi TV ekraanil.

Velotuuri eel

Kuuendat korda peetavale Tour of Estoniale tuleb Eesti koondis järgmises koosseisus: Rein Taaramäe, Alo Jakin, Karl Patrick Lauk, Risto Raid, Gert Jõeäär, Norman Vahtra, Karl-Arnold Vendelin.

Mõistagi on nimekirja kõige huvitavam tõik see, et Tour of Estonial (UCI 2.1) stardib ka igapäevaselt Direct Energie profiklubis leiba teeniv Rein Taaramäe. Algselt oli Taaramäel plaanis startida ainult 37. Tartu Rattarallil. Plaanid aga muutusid, kuna Eesti mehe kalenderplaani tõsteti koduklubi poolt natuke ümber ning nii teebki Taaramäe järgmisel nädalal oma Tour of Estonia debüüdi.

Ajaloo tugevaim koondis?

Teiste seas on Eesti koondises ka tiitlikaitsja Karl Patrick Lauk, mulluse Tartu GP ja 2013. aasta Tour of Estonia võitja Gert Jõeäär ning igapäevaselt Prantsusmaa klubis Auber 93 pedaaliv Alo Jakin. Lisaks on nimekirjas Risto Raid, kes samuti esindab Prantsuse klubi, VC Rouen 76 värve, ja pool aastat tagasi loodud Cycling Tartu liidrid Norman Vahtra ning Karl-Arnold Vendelin. Tugevamatest Eesti ratturitest puuduvad Eestimaa velotuurilt Tanel Kangert, kes sõidab praegu Giro d’Italial ning Mihkel Räim ja Martin Laas, kellel on kohustused oma koduklubide ees startida Jaapani velotuuril. Eelmise aasta Eesti parimaks meesratturiks valitud Aksel Nõmmela tuleb Tour of Estoniale Hollandi kontinentaalmeeskonna Beat ridades.

Kas tegu on siiski kõige tugevama Eesti koondisega Tour of Estonia ajaloos? „Raske öelda, oleneb meeste hetkevormist ja mitmetest muudest asjaoludest. Aga üks tugevamatest on see nimekiri kindlasti,“ ütles Eesti koondise peatreener Jaan Kirsipuu.

Kelle peale võiks Eesti koondis oma kaardid mängida? „Eelkõige on küsimus, et kes Tartu GP korralikult välja veaks. Igal juhul on meil mitu kaarti, millega mängida. Peale Taaramäe on meil ka Lauk, Jakin, Vahtra, Jõeäär – nende meeste peale võib kindel olla,“ rääkis Kirsipuu.

Kokku tuleb praeguse seisuga Tour of Estoniale ca 110 ratturit 16 meeskonnast. Tutvu tiimide ja ratturite nimekirjadega siin.

Tour of Estonia avaetapp on reedel, 25. mail sõidetav Tallinn-Tartu GP (200 km), Eestimaa velotuuri lõpetab järgmisel päeval Tartu linnatänavatel toimuv Tartu GP (173 km). Rattafestivali kulminatsioon on Ida-Euroopa suurim maanteeratturite võidusõit ehk 37. Tartu Rattaralli. Laupäeval, 26. mail peetavatele rattaralli lasteüritustele on oodata kuni 4000 last ning päev hiljem sõidetavate põhidistantside (135 ja 56 km) stardijoonele ligikaudu 3600 ratturit. Delfi TV vahendab kõiki võistlusi otsepildis.

Delfi TV otseülekannete kava:

25. mai - 10:20-15:45 - Tour of Estonia 1. etapp
26. mai - 14:05-18:45 - Tour of Estonia 2. etapp
27. mai - 10:50-18:00 - 37. Tartu Rattaralli