Esimest korda jõudis suurtuuril etapivõiduni 26-aastane iirlane Philip Deignan (Team Cervelo), kes tegi korraliku tõusu ka üldarvestuses, kerkides üheksandaks. Iirlased võitsid viimati suurtuuril etapi 1992. aastal kui Stephen Roche võidutses Tour de Francel.

Deignan sõitis koos tšehh Roman Kreuzigeriga (Liquigas) 12-liikmelisest juhtgrupist minema umbes 15 kilomeetrit enne finišit, laskumisel. Taaramäe finišeeris võitjast 42 sekundit hiljem, saades 7 .koha. Peagrupp kaotas esimestele ligi kümne minutiga.

Liidrikoha säilitas endiselt hispaanlane Alejandro Valverde, edestades 32 sekundiga Robert Gesink´i. Rein Taaramäe tõusis üldarvestuses 73. kohale.

Sõidu kulg:
Kui sõidetud 55 kilomeetrit, siis jooksikute edu peagrupi ees on 2.12. Liidrid ületavad õige pea etapi kõrgeima mäetipu, 1575 meetrit üle merepinna asuva, Puerto de Mijares. Temperatuur on mäetipul alla kümne kraadi.

Etappi alustati kõrgusel 400 meetrit üle merepinna. Etapi pikkus on 165 kilomeetrit (Talavera de la Reina - Avila) ja ees ootab veel kaks raskemat tõusu.

Eest on ära: Rein Taaramäe, David Moncoutie, Tadej Valjavec, Igor Anton, Philip Deignan, Jesus Hernandez, Bingen Fernandez, Manuel Vasquez, Mikael Cherel, Remy Di Gregorio, Jesus Del Nero, Roman Kreuziger, Philippe Gilbert, Matti Breschel, Jacob Fuglsang ja David Herrero.

Taaramäe üritas kohe etapi algul mitmel korral. Lõpuks pääses suurem grupp minema umbes 35. kilomeetril.

Eile sõnas Taaramäe Delfi Spordile, et on viimastel päevadel üllatavalt hästi taastunud. "Kolm päeva pole grupist nina välja pistnud ja sellest on kasu olnud," sõnas tänavune kahekordne Eesti meister.

57 km - 1. kategooria mäefiniši võitis mägede-kuninga särgis sõitev Taaramäe klubikaaslane Moncoutie. Taaramäe oli üle mäetipu kaheksandana.

Kuna Moncoutie´l on mägede-kuninga särk nüüd sama hästi kui käes, siis suure tõenäosusega aitab ta tänasel etapil Taaramäed. Vastutasuks 13. etapil toimunud sündmustele.

Taaramäe sõidab sini-must-valges särgis, numbri all 79.

70 km sõidetud ja jooksikute edu 1.52.

Eilse etapi teises pooles toimunud suuremas kukkumises said üsna tõsiselt pihta kaks üldarvestuse esikuuiku meest. Oli tõsise küsimärgi all, kas üldarvestuse teine Robert Gesink ja üldarvestuse kuues Ezquiel Mosquera saavad üldse jätkata. Mõlemad tulid hommikul siiski starti, aga küsimärke on palju ...

80 km sõidetud, vahe kasvanud 2.24 peale. Ainsana on kolme mehega liidergrupis Cofidis, kaks meest on kahel meeskonnal, Saxo Bank ja Francaise des Jeux.

Mitmed sõitjad on tänastes karmides oludes juba velotuuri pooleli jätnud, teiste hulgas Garmin-Sliptream meeskonna liider, Tom Danielson, kes kokkuvõttes hoidis kõrget 9. kohta. Ka ameeriklane kukkus eile üsna valusalt. Tänase etapi eel oli katkestajaid kokku 49.

Sõidetud 85 kilomeetrit ja jooksikute edu 4.08. Paistab väga sedamoodi, et lastakse ära minna!

Sõidetud 88 kilomeetrit ja vahe juba 5.18. Peagurpi eesotsas on Euskaltel-Euskadi ratturid.

93 km vahefiniš - Võidab taanlane Fuglsang, teine Taaramäe! Mis toimub, Vader on hakanud sprinteriks!? Vahefiniš oli allamäge laskumisel, õige pea hakatakse jälle ronima. Täna on võtta veel üks 2. kategooria ja üks 3. kategooria mägi.

100 km sõidetud ja vahe on pisut üle viie minuti. Minna jääb 65 kilomeetrit.

Taaramäe käis meeskonna auto juures toiduvarusid täiendamas. Peagrupis on hoog üles võetud ja vahe on kahanenud nelja ja poole minuti peale.

Liidri, Alejandro Valverde meeskond hakkas taga tempot tegema. Jooksikute grupis on kõrgeima üldkohaga rattur iirlane Philipe Deignan (Team Cervelo), kes on 18. kohal, kaotades Valverdele 17.49.

113 km sõidetud, vahe 4.15. Alustati ronimist Alto Collado Mediano otsa, mille tipp asub 1380 meetri kõrgusel üle merepinna. Järsemat tõusu umbes kolm kilomeetrit.

Taaramäe hoiab end tõusul jooksikute grupi etteotsa.

Mullune MM-pronks grupisõidus ja Vuelta etapivõitja Matti Breschel jäi tõusul jooksikute hulgast maha. Taaramäega näib kõik korras olevat, sõidab endiselt grupi eesotsas.

120 km sõidetud. Mäefiniši võitis ilma spurdita, lihtsalt grupi eesotsas vedades Roman Kreuziger. Taaramäe sai kolmanda koha punktid. Vahe 3.32.

130 km sõidetud, vahe on laskumisel taas kasvanud ning ulatub pea nelja ja poole minutini.

Breschel jõudis ka laskumisel liidergruppi tagasi. Tänavune Taani meister grupisõidus.

Varsti hakatakse ronima 3. kategooria tõusu otsa, Alto del Boqueron (1320 m üle merepinna). Seal peab hakkama midagi juhtuma. Tipust jääb finišini 17 kilomeetrit, suuresti allamäge. Pea-asi, et Taaramäel vihmakummida all oleks.

Konkurendid on Taaramäe kõvad. Suurtuuridel on etapivõite saanud Gilbert, Anton, Moncoutie, Breschel.

Gilbert sõitis laskumisel jooksikute grupist minema, belglase edu on kahekümne sekundi ringis. Peagrupp kaotab juba üle viie minuti, tõus algas.

Jooksikute grupis algasid rünnakud. David Herrero läheb, jälitajate hulgas ka meie mees!

Kaks Cofidise meest jäid liidergrupist maha, ainsana püsib seal Taaramäe. Ees kolmik, Gilbert ja kaks hispaanlast Herrero ning Vazquez. Mäe tippu minna veel kolm kilomeetrit.

Taaramäe on raskustes. Kolmikut püüavad neli sõitjat, meie meest nende seas pole.

Liiderkolmiku edu peagrupi ees on juba seitse minutit. 14 jooksikut sõidavad kolmes erinevas grupis ja mahuvad minuti sisse. Taaramäe kaks klubikaaslast on jäänud lootusetult maha.

Viimane mägi on võetud! Ees püsib 12 ratturit, kelle hulgas ka Taaramäe. Sõita jääb 17 kilomeetrit.

Allamäge läheks kohe paugutamiseks. Väikeses vahega on eest ära tänavune Romandia velotuuri võitja Roman Kreuziger, kelle isa esindas Tšehhoslovakkia koondist oma nooruspäevil Rahutuuril ja Philip Deignan. Sõita jääb 10 kilomeetrit.

Peagrupiga vahe aina kasvab, ulatudes juba üle kaheksa minuti. Deignan tõuseb täna kokkuvõttes esikümnesse.

Taaramäe pole pikka aega pildis olnud, sõidab eeldatavalt kohtadele kuus kuni kaheksa.

Enne finišit tuleb veel üks munakivitõus, kahel liidril jääb sõita viis kilomeetrit. 15 sekundi kaugusel on Fuglsang ja Herrero.

Liidritel algab viimane kilomeeter. Kreuziger ründas esimesena, kuid Deignan on kiirem ja saab etapivõidu. Cervelo meeskonnale teine võit.

Taaramäe jõuab finišisse võitjast 42 sekundit hiljem ja mitteametliku lõpuprotokolli kohaselt sai ta etapil 7. koha. Peagrupp kaotab juba üle kümne minuti!