Tänavuse aasta UCI 2.2 kategooria velotuur on eelülesandmise põhjal tulemas esinduslikum kui mõnel varasemal korral. Leedulased on lubanud koondise värvides rajale tuua rattamaailmas hästi tuntud mehed – Ramunas Navardauskase (Bahrein-Merida), Ignatas Konovalovase (Groupama-FDJ) ja Gediminas Bagdonase (Ag2r La Mondiale).

Navardauskas on 2015. aasta grupisõidu MMi pronks, Konovalovase teenetelehel ilutseb 2009. aastast etapivõit Giro d´Italialt ning 2012. aasta Balti Keti velotuuri võitja, valitsev Leedu grupisõidumeister Bagdonas on kuuendat hooaega World Touri tiimis hinnatud abimehe rollis.
Leedulased võitsidki viimati velotuuri kuus aastat tagasi. See teamine häirib ja on pannud koondise asjamehed tegutsema. Taaskord tahetakse võit koju jätta, mis tähendab, et ühe mütsi alla tuleb koondada parimad pojad.

Eestlased olid viimati Balti Keti velotuuri valitsejad 2011. aastal, kui paremusjärjestus pöörati pea peale viimase etapiga. Lausvihmas kihutati Viljandi ümbruses ja üldarvestuse kümnendalt kohalt tõusis toona võitjaks Erki Pütsep. Seejärel on hakanud viltu vedama. Vaid 2013. aastal sähvatas etapivõiduga Mihkel Räim, aasta varem sai ta mägedekunininga tiitli. Ülejäänud aja on eestlased jagamist kõrvalt vaadanud. Eesti Vabariigi juubeliaastal tuleb viga parandada!

„Selge, et iga võistluse korraldaja unistuseks on omade võimalikult hea esinemine. See tooks ehk rahva raja äärde ja paneks silma särama ka korraldajal endal,” teab velotuuri peakorraldaja Allar Tõnissaar omast käest. „No ja siinkohal väärib mainimist, et UCI reitingupunkte, mille nimel rattamaailm elab ja hingab, on koduseinte toel ja rahva kaasaelamisel ehk lihtsam välja võidelda. Need punktid määravad pääsu tiitlivõistlustele,” lisas Tõnissaar.

Profiklubidest on eelülesandmise põhjal tänavusele velotuurile tulemas Minsk Cycling Club (Valgevene), Memil-CCN Pro Cycling (Soome), Staki-Technorama (Leedu), Java-Partizan (Serbia), LKT Team Brandenburg (Saksamaa), Apple Team (Kasahstan), Voster-ATS Team (Poola), Amore & Vita-Prodir (Albaania). Lisaks tulevad joonele paljude riikide koondised ja mõned amatöörklubid.

Balti Keti velotuur 2018 etapid:

23. august - Proloog 4,8 km (Tallinn, Pirita)
24. august - Esimene etapp 160 km (Tallinn, pidulik start Toompealt ja finiš Pirital)
25. august - Teine etapp 155 km (Läti, Valmiera - Sigulda)
26. august - Kolmas etapp 160 km (Leedu, Penevežys - Vilnius)

Velotuuri auhinnafond on UCI reeglite kohaselt 6355 eurot, millest üldvõitja teenib 964 eurot.