Varasem osalenud võistkondade rekord pärineb esimesest Tour of Estoniast ehk 2013. aastast, kui stardijoonele asusid 17 võistkonna ratturid. Seekord on võistkondi 18, sealhulgas kaks kõrgema tasemega prokontinentaalmeeskonda, 13 kontinentaalmeeskonda ning kolm rahvusmeeskonda, kelle hulgas ka Eesti koondis.

„Tuuri lühendamise põhjus on põhimõtteliselt sama, mis eelmisel aastal. Tegime tõesti kõik endast oleneva, et proloog Tallinna vanalinnas võiks toimuda, aga paraku ei leidnud me lõpuks piisavalt rahalist katet ja olime sunnitud tuuri päeva võrra lühendama,“ rääkis võistluste direktor Indrek Kelk.

Tour of Estonia koosneb seega sarnaselt eelmisele aastale kahest etapist. Reedel sõidetakse Tallinn-Tartu etapp, stardiga Ülemiste hotelli juurest ning finišiga Tartu kesklinnas Turu tänaval. Laupäeval aga Tartu GP, kus kogu võistlus toimub Tartu linnatänavatel.

„Põhimõtteliselt on mõlema etapi rajad traditsioonilised. Küsimus on veel selles, kas Tallinn-Tartu etapp läbib Jõgeva linna, kuna Jõgeva peatänaval planeeritakse Tour of Estonia toimumise ajaks teetöid. Kui nii läheb, siis sel ajal me rattureid sealt läbi tuua ei saa ja peame minema ringiga ümber linna,“ lisas Kelk.

Osalevatest meeskondadest nimetab Kelk tugevamateks ennekõike prokontinentaalmeeskondi. USA-s registreeritud, kuid peamiselt Kesk-Euroopa meestest koosnev Novo Nordisk on Tour of Estonial esimest korda. Samas läbi ja lõhki Vene profitiim Rusvelo on Tour of Estonial osalenud kõik aastad.

„Kontinetnaalmeeskondadest tasub kindlasti jälgida Saksa meeskondi – LKT Team Brandenburg ja RAD-NET Rose Team – mõlemad on silmapaistvad ja hästi organiseeritud meeskonnad, sama kehtib ka taanlaste Riwal Platform Cycling Teami kohta,“ tõi Kelk välja veel tugevaid ja üllatusvõimelisi meeskondi.

„Kindlasti on ka eestlased konkurentsis, aga kuna nemad on hetkel veel üks kahest meeskonnast, kes pole meile oma koosseisu kinnitanud, siis ei saa ka täpsemalt öelda, kui palju nad suurde mängu sekkuda võiksid“.

Kelk vihjas, et esimese Tour of Estonia võitja Gert Jõeäär on andnud lubaduse tulla, kui see vähegi tema plaanidesse mahub, lootusetu pole ka Rein Taaramäe osalemine. „Tanel Kangert ja Alo Jakin ei ole kindasti tulemas, nemad on sel ajal võistlemas teistel velotuuride,“ ütles Kelk.

29.-30. mail toimuv Tour of Estonia on ühtlasi ka sissejuhatus 31. mail toimuvale 34. Tartu Rattarallile, kus paljud tuuril osalenud ratturid koos harrastajatega uhiuue rajaga Baltimaade suurimat rattarallit sõitma lähevad.